Meer geschikte donorlongen door nieuwe techniek
Tijdens het overlijdensproces ontstaan vochtophopingen (oedeem) in de longen die na transplantatie de opname van zuurstof en de afgifte van kooldioxide belemmeren. Hierdoor moeten soms donorlongen worden afgewezen die gezond waren, maar door het overlijdensproces ongeschikt zijn worden voor transplantatie.
Met de nieuwe techniek kunnen deze zogenoemde ‘oedeemlongen’ hersteld worden, zodat zij geschikt worden voor transplantatie. Dit gebeurt door de donorlongen buiten het lichaam in een machine te doorspoelen met een speciale vloeistof en te beademen. Na ongeveer vier uur herstellen de longen zich, waarna ze alsnog getransplanteerd kunnen worden.
Inmiddels hebben de eerste twee patiënten in Nederland met succes een transplantatie ondergaan met donorlongen die op deze wijze zijn geoptimaliseerd. De nieuwe techniek kan het aanbod van geschikte donorlongen vergroten en daardoor mogelijk de wachtlijst verkorten. Bovendien vermindert de behandeling de kans dat het lichaam een acute afstotingsreactie geeft op de donorlongen.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz