Vlaamse organisaties willen meer gehandicapten voor de klas
BRUSSEL – Vlaamse organisaties willen dat het lerarencorps een betere afspiegeling gaat vormen van de samenleving. Zou zouden er volgens de dienst Emancipatiezaken van de Vlaamse overheid en GRIP, de gelijkekansenorganisatie en burgerrechtenbeweging van personen met een handicap, meer mensen met een handicap voor klas moeten staan. Daarover bericht Klasse.
Eén op de tien Vlamingen heeft een handicap, terwijl maar één op de honderd Vlaamse docenten een handicap heeft. Volgens deze organisaties zou die verhouding, om een betere afspiegeling te vormen van de samenleving, moeten wijzigen naar vier op de honderd.
“Het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap, dat in 2009 ook door België is aangenomen, zegt dat mensen met een handicap recht hebben op werk. Het verdrag benadrukt dat de overheid inspanningen moet leveren om personen met een handicap tewerk te stellen in de publieke sector, ook in het onderwijs. Zij moeten ook toegang krijgen tot het voortgezet onderwijs, waaronder de lerarenopleiding”, zegt Patrick Vandelanotte van GRIP.
Volgens de organisatie zouden leerlingen baat hebben van docenten met een handicap, omdat de leraren kunnen laten zien dat je ook met een handicap volop kunt meedraaien in de samenleving. “Een leraar met een beperking kan zelfs een positief effect hebben op het zelfbeeld van de leerlingen. Ze merken dat niemand perfect is en dat iedereen zijn talenten heeft”, aldus Vandelanotte op de website van Klasse.
© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink