28 december 2012 om 14:32
2 minuten lezen

Jaaroverzicht Nationale Zorggids 2012: deel 2

GRONINGEN – Gisteren publiceerde de Nationale Zorggids het eerste deel van het Jaaroverzicht 2012 waarin wordt teruggeblikt op de belangrijkste gebeurtenissen in de zorg van het afgelopen jaar. Vandaag volgt het tweede en laatste deel.

Proef met vrije tandartstarieven

Dit jaar startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een proef waarbij tandartsen de tarieven zelf mogen bepalen. In juli besloot minister Edith Schipper echter, op aandringen van het parlement, dit experiment vroegtijdig te stoppen; terwijl het de bedoeling was dat de prijzen door de maatregel omlaag zouden gaan, bleek dat de mondzorg alleen maar duurder was geworden. Vanaf 1 januari 2013 zullen er daarom weer maximumtarieven gelden die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zullen worden vastgesteld.

Duizenden zieken en zeker vier doden door salmonellazalm

Eind september werd een enorme hoeveelheid mensen ziek na het eten van met salmonella besmette gerookte zalm. De boosdoener bleek visverwerkingsbedrijf Foppen uit Harderwijk te zijn. Er zouden zoveel mensen ziek worden na het eten van de zalm van het bedrijf, dat besloten werd tot terugroepen van de producten. Deze terugroepactie bleek echter te laat te zijn. Duizenden mensen waren reeds ziek geworden door de zalmproducten en zeker vier mensen (mogelijk zes) overleden zelfs aan de gevolgen ervan. De besmetting kon ontstaan door een ontwerpfout van de schalen waar de vis bij de verwerking op ligt.

Ontslagen en politieke besluiten

Verschillende branches in de zorg kregen dit jaar door de bezuinigingsmaatregelen en de economische recessie harde klappen te verduren. Zo werden vooral in de thuiszorg veel medewerkers ontslagen, mede doordat gemeenten voor deze zorg minder geld krijgen van de overheid. De vakbonden waarschuwden voor de consequenties hiervan en organiseerden diverse acties en protesten. De vrees is dat de verloren gegane thuiszorg in een later stadium juist tot extra zorg zal leiden, omdat vroegtijdige signalen van zorgbehoefte onopgemerkt blijven. Het aantal mensen dat door de bezuinigingen hun baan zullen verliezen is nog niet volledig duidelijk, maar gesproken wordt van enkele tienduizenden.

Het nieuwe regeerakkoord en de plannen voor de zorgverzekering

En dan was er de inkomensafhankelijke zorgpremie die vooral onder VVD-stemmers onverwacht uit het regeerakkoord rolde. Premier Rutte bood, na de maatregel geruime tijd te hebben verdedigd, uiteindelijk zijn verontschuldigingen aan voor de ontstane verwarring. In november werd een alternatief zorgpremieplan gepresenteerd, waarbij niet de hoogte van de zorgpremie maar die van het eigen risico inkomensafhankelijk is. De zorgtoeslag, die in het oorspronkelijke plan zou worden afgeschaft, bleef daarbij bestaan.

Discussie over medicijnkosten

Eind juli ontstond er beroering over een uitgelekt conceptrapport van het College voor zorgverzekeringen (CVZ), waarin het ministerie werd geadviseerd de dure medicijnen voor patiënten met de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden in het basispakket. Later stelde het college echter dat patiënten de vergoeding voorlopig toch behouden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Meeste ouderen in Nederland blijken zich behoorlijk gelukkig te voelen

    Gisteren om 10:28
    • Ouderenzorg

    ‘Leeftijdsdiscriminatie schaadt gezondheid ouderen’

    Gisteren om 09:18