13 november 2012 om 13:32
< 1 min lezen

Schippers dingt af op nieuwe trombosemedicatie

Dinsdag is een akkoord met de fabrikanten van Pradaxa en Xarelto bereikt. Schippers maakte het eerder dit jaar mogelijk over prijzen te onderhandelen. Door het toelaten van de nieuwe duurdere medicijnen stijgen de zorgkosten met tientallen miljoenen euro’s, maar niet met de honderd miljoen euro waar het College voor Zorgverzekeringen eerder voor waarschuwde.

Schippers rekent vanaf deze verwachte stijging en concludeert dat sprake is van een daling van de zorgkosten. “Het geeft wederom aan dat door in gesprek te gaan met fabrikanten van nieuwe medicijnen, de kosten voor de samenleving in sommige gevallen omlaag kunnen.”

Door deze aanpak is de zorg volgens haar in de toekomst betaalbaar te houden. Een woordvoerder geeft aan dat de kosten weliswaar stijgen, maar dat de samenleving hier wel wat voor terugkrijgt. “Sommige patiënten hoeven hierdoor niet meer op controle bij de trombosedienst en de medicijnen kunnen oraal worden ingenomen.”

Het is volgens haar vrij uniek dat een ministerie met een fabrikant overlegt om de prijs te verlagen. “Daar hebben we toe besloten vanwege de voordelen die de nieuwe medicijnen bieden.”

Het College voor Zorgverzekeringen en de Gezondheidsraad waren eerder dit jaar positief over de medicijnen, maar wel op voorwaarde dat er een leidraad komt voor wanneer de middelen mogen worden verstrekt. Die leidraad is op verzoek van Schippers opgesteld door de Orde van Medisch Specialisten en wetenschappelijke verenigingen.

De richtlijnen zijn vorige week gepresenteerd. Daarin staat onder meer dat de middelen pas mogen worden voorgeschreven als afspraken zijn gemaakt tussen ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten over verantwoordelijkheden bij spoedeisende situaties.

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    ‘Strijd tegen overgewicht aangaan door groente en fruit btw-vrij te maken’

    Vandaag om 14:18
  • volksgezondheid 2050
    • Ziekenhuizen

    Zo ziet onze volksgezondheid er in 2050 uit

    Vandaag om 09:11