Ouders verliezen zaak over elektrotherapie dochter met katatonie
23 augustus 2024 om 13:57
2 minuten lezen

Ouders verliezen zaak over elektrotherapie dochter met katatonie

De 15-jarige Lisa heeft sinds april katatonie. Ze kan nauwelijks bewegen, niet meer praten en reageert bijna niet op haar omgeving. Voor behandeling ligt ze in het Amsterdam UMC, waar ze elektroconvulsietherapie (ECT) krijgt in combinatie met lorazepam. Volgens de artsen is er namelijk sprake van een depressie, waardoor ze katatonie heeft opgelopen. De ouders vermoeden echter een vitamine B12-tekort, dat ook katatonie kan veroorzaken. Ze eisten dat het ziekenhuis eerst twee weken lang start met B12-injecties, maar artsen noemen het een ‘medisch zinloze behandeling’. Een vitaminetekort is namelijk allang uitgesloten. De ouders van de 15-jarige stapten hierop naar de rechter, maar werden daar niet in het gelijk gesteld. Dit melden Tubantia en de Gelderlander. 

Katatonie, waarbij er plots iets misgaat met hersencellen, kan veroorzaakt worden door psychiatrische stoornissen en stofwisselingsziekten. Onderzoek uit april 2023 door Saudisch Arabische wetenschappers zou een verband leggen tussen katatonie en een vitamine B12-tekort. De ouders vinden dit de meest logische verklaring voor de aandoening van hun 15-jarige dochter die al drie jaar veganistisch eet en hierdoor bijnageen vitamine B12 binnenkrijgt.

Crisismaatregel en zorgmachtiging

Behandelend artsen zeggen dat het meisje depressief is, omdat er geen lichamelijke oorzaken zijn aan te wijzen. Daarom ligt ze sinds eind april op de psychiatrische afdeling voor kinderen van het Amsterdam UMC. Volgens het protocol moet het meisje behandeld worden met elektroshocks en lorazepam, maar haar ouders geven daar geen toestemming voor. Zij eisen eerst injecties met vitamine B12. Burgemeester Femke Halsema grijpt in juni verregaand in met een crisismaatregel, waarmee ze een verplichte medische behandeling oplegt, ondanks andere visie van de ouders. Op basis van een medische verklaring van de behandelend psychiater heeft het Openbaar Ministerie een zorgmachtiging afgegeven voor een half jaar. Hiermee kan het ziekenhuis verplichte zorg verlenen, zonder dat ouders kunnen ingrijpen.

Zorgen begrijpelijk, maar niet nodig

Haar ouders willen dat hun dochter weg wordt gehaald uit het Amsterdam UMC. Maar de rechtbank heeft gisteren besloten dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor vitamine B12-injecties en dat deze behandeling bovendien niet nodig is.  Hoewel de rechtbank de zorgen van de ouders begrijpt, is geen enkele medische behandeling zonder risico’s. Ook is er geen bewijs dat elektroconvulsietherapie onverantwoord is. De ouders gaan zich beraden op vervolgstappen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Nog altijd niet genoeg plekken voor beschermd wonen

    Vandaag om 13:00
  • Pameijer Mozaïk
    • GGZ

    De Nederlandse ggz: ‘Terugtrekken VNG uit IZA heeft grote gevolgen’

    Gisteren om 11:53