Kan het verbinden van zenuwen direct na amputatie chronische pijn voorkomen?
Chronische zenuwpijn na een amputatie komt bij ongeveer 60 procent van de patiënten voor. Jaarlijks komen er bijna 2.000 mensen bij die last hebben van deze bijna verlammende pijn. Is er wellicht een bestaande behandeling die chronische zenuwpijn kan voorkomen en in het basispakket kan? Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zoekt het uit. Dit meldt NOS.
De behandeling die chronische pijn na een amputatie mogelijk kan voorkomen, bestaat uit het verbinden van zenuwen die bij een amputatie zijn doorgesneden aan vet, bot of spier. Deze hernieuwde verbinding zorgt ervoor dat zenuwen weer een functie hebben en zij minder of helemaal geen (fantoom)pijnen meer veroorzaken. In de zorg wordt nog niet standaard met deze operatie gewerkt, maar onderzoeksleider en neurochirurg Justus Groen van het LUMC heeft er goede ervaringen mee.
Zenuw direct na amputatie verbinden
In Leiden verbindt hij jaarlijks bij zo’n 50 mensen de zenuwen opnieuw. De pijn gaat weg en mensen hebben niet meer voor de rest van hun leven zorg of medicijnen nodig. Vergoeding hiervoor is alleen mogelijk als mensen pas veel later pijn krijgen na hun amputatie. Maar Groen denkt dat veel pijn te besparen is door de zenuw direct met een spier, bot of vet te verbinden. Amputaties zijn vaak levensreddende operaties, waardoor niet meteen een zenuw verbonden wordt, maar Groen stelt dat het tegelijkertijd kan. Dit moet uit zijn onderzoek blijken, waar zes andere ziekenhuis aan meedoen. “Om het als zorg vergoed te krijgen, moet je dit natuurlijk eerst wetenschappelijk bewijzen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky