Te veel vrouwen werken tijdens zwangerschap onder onveilige omstandigheden
12 juli 2022 om 12:58
< 1 min lezen

Te veel vrouwen werken tijdens zwangerschap onder onveilige omstandigheden

Uit onderzoek van de afdeling Verloskunde van het Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer 50 procent van de Nederlandse zwangere vrouwen onder onveilige omstandigheden werkt. Zij hebben daardoor een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte of een miskraam. Het gaat volgens de onderzoekers niet om individuele gevallen, maar om een serieus maatschappelijk probleem. Hoofdonderzoeker Monique van Beukering pleit voor snelle verandering. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

Binnen het onderzoek werden 269 zwangere vrouwen met een laag risico op complicaties gevolgd. De helft van hen had fysiek belastend of stressvol werk, had onregelmatige en lange werktijden of kwam tijdens werktijd in contact met lawaai, infectieziekten of chemische stoffen. Dit is vooral het geval onder vrouwen met een lager opleidingsniveau (tot mbo) en onder vrouwen die werken in zorg en welzijn, het onderwijs, de kinderopvang, horeca, industrie, bouw en de schoonmaak. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte of te hoge bloeddruk.

Richtlijnen en wetten

Het is al langer bekend dat belastend werk en lange werkdagen de kans op zwangerschapscomplicaties vergroten. Er zijn ook richtlijnen en wetten rondom zwangerschap en werk, waarmee vrouwen tot aan hun zwangerschapsverlof veilig moeten kunnen doorwerken. “Eerste stap is dan ook in kaart brengen welke risico’s er op de werkplek zijn en welke maatregelen getroffen moeten worden. Zo bespreekt de bedrijfsarts in het Amsterdam UMC dit atijd met de zwangere werknemer. Maar helaas gebeurt dat niet overal”, aldus Van Beukering. Slechts 15 procent van de zwangeren krijt goede voorlichting over hun risico’s tijdens het werk.

Als het aan Van Beukering ligt, komt daar snel verandering in. Tijdens een symposium komend najaar gaat ze in gesprek hierover met politici, verzekeraars, bedrijfsartsen, verloskundigen, gynaecologen en vertegenwoordigers van werkende zwangeren en hun werkgevers.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Bijna 9.000 baby’s krijgen dubbele achternaam in 2024

    20 december 2024 om 10:12
    • Kraamzorg

    Vrijspraak voor moeder doodgebeten baby Emmeloord

    19 december 2024 om 11:38