Digitaal consult hartfalen kan effectiever zijn dan fysiek bezoek
Digitale consulten waren een noodgreep tijdens corona, maar kunnen zelfs beter werken dan gewone. Dat valt op te maken uit onderzoek naar de juiste behandeling van mensen met hartfalen. Dat werd gedaan door vijf ziekenhuizen en gecoördineerd door Amsterdam UMC.
“Bij thuismonitoring zijn er regelmatig metingen, zoals van de bloeddruk en de hartslag. Dit geeft een vollediger beeld van de persoon. Controle in het ziekenhuis is op beperkte momenten, wat goed afstemmen van medicatie uitdagender maakt”, aldus het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, dat meewerkte aan het onderzoek. “In digitale consulten leidde met name de mogelijkheid om de nieuwste richtlijnen onder de aandacht te brengen tot zorgverbetering”, zegt Amsterdam UMC verder.
De onderzoekers verdeelden 150 patiënten in twee groepen. De ene groep kreeg digitale consulten, de andere traditionele. “Uiteindelijk ontving 28 procent van degenen die deelnamen aan digitale consulten de optimale behandelcombinatie, vergeleken met slechts 7 procent van degenen die het traditionele zorgtraject doorliepen. ” Dat was na twaalf maanden.
Geen verschillen
Er zijn geen verschillen geconstateerd in de tijd die alles kostte en ook niet in de mate van tevredenheid of de kwaliteit van leven van de patiënt.
Een van de onderzoekers, cardioloog Mark Schuuring, is hoopvol door de resultaten: “De verwachte impact is aanzienlijk, want Nederland telt ongeveer een kwart miljoen patiënten met hartfalen. En we denken dat deze aanpak ook goed is toe te passen op patiënten met andere aandoeningen.”
Door: ANP