Rolstoeltraining in Groningen: ‘Met meer vertrouwen en gemak over straat’
Een gymlokaal vol met rolstoelen, een dikke mat en wat andere obstakels: meer is er niet nodig op de eerste trainingsdag van de rolstoelvaardigheidstraining in Vinkhuizen. Tijdens deze training wil Kees-Jan van der Klooster, oprichter van het Wheelchair Skills Team, mensen in een rolstoel technieken aanleren waardoor ze met meer vertrouwen en gemak over straat kunnen. Dat meldt Gemeente Groningen.
Volgens Kees-Jan worden mensen in een rolstoel continue onderschat of juist overgewaardeerd. “De verwachting van wat ‘rollers’ kunnen is bij ‘lopers’ vaak laag. Daardoor worden mensen in een rolstoel vaak geholpen met dingen die ze prima zelf kunnen, juist dat helpen heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een persoon.”
Oefenen van een wheelie
Dingen durven doen en daar ook de ruimte en mogelijkheden voor krijgen: dat motto staat voorop bij het Wheelchair Skills Team. De eerste trainingsdag begint daarom direct al met het oefenen van een wheelie – waarbij je balanceert op de achterwielen van de rolstoel. Een wheelie is namelijk de basis voor het trotseren van obstakels op straat, maar veel rollers zijn hier nog niet mee bekend.
Veilig
Een stoepje op, een trap naar beneden of een losse stoeptegel omzeilen: door het maken van een wheelie kun je als roller heel veel zelf. “Als er nu geen makkelijke plek is waar ik op de stoep kan komen, dan blijf ik gewoon op het fietspad rijden”, vertelt één van de cursisten. “Ik wil leren om zelf de stoep op te kunnen. Zodat ik vaker alleen én veiliger op pad kan.”
Nieuwe technieken
Het oefenen van de wheelie gebeurt boven een dikke mat, zodat je zacht valt wanneer je te ver naar achteren kiept. “Het is een nieuwe techniek die ik mezelf moet aanleren. Ik moet mijn handen op een andere manier neerzetten en op een bepaalde manier en moment overpakken”, legt de cursist.
Stoepen en drempels
Na het oefenen van de wheelie bij de mat is het tijd voor deel twee van de training: het oprijden van stoepen. In de gymzaal liggen vijf verschillende platen, ieder met een andere kleur en andere hoogte. Onder begeleiding begint de groep met het laagste stoepje, maar al snel is de tweede drempel aan de beurt. “Wow, ik verbaas mezelf dat ik er in één keer overheen kom!”, roept een van de cursisten vol verbazing en enthousiasme.
Vertrouwen
Dat geeft ook vertrouwen bij de rest van de groep én een flinke glimlach op het gezicht van Kees-Jan. “Dat is waar je het voor doet. Aan het begin van de dag kwam iedereen wat onwennig en gespannen binnen. Nu, nog geen twee uur later, is er al zoveel meer vertrouwen.”
Door: Nationale Zorggids