Bij een deel van de Belastingdienst is sprake geweest van institutioneel racisme
Bij een deel van de Belastingdienst is sprake geweest van institutioneel racisme, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De Belastingdienst werkte jarenlang met zwarte lijsten die aan het licht kwamen tijdens onderzoek van RTL Nieuws en Trouw naar de Toeslagenaffaire. Dat meldt het NJi.
Het hebben van een niet-Nederlandse nationaliteit of een ‘niet-Nederlands uiterlijk’ in de ogen van een medewerker was genoeg om op een lijst te komen. Ook mensen die geld gaven aan een moskee liepen dat risico. De mensen op de lijst werden vervolgens benadeeld bij belastingcontroles, het ontvangen van toeslagen of het starten van een onderneming.
Schuldsanering
De zwarte lijsten leidden bij veel gedupeerden tot grote financiële en emotionele problemen. Sommige mensen kwamen in de schuldsanering terecht.
Toeslagenschandaal
“Institutioneel racisme raakt kinderen, jongeren en gezinnen in heel Nederland”, zegt Fien Hebly van het Nederlands Jeugdinstituut. “Problemen van ouders en verzorgers kunnen negatief bijdragen aan de problemen waarvoor kinderen en jongeren in jeugdzorg krijgen. Bij het toeslagenschandaal zie je dat ook. Ouders hebben financiële problemen en kinderen hebben last van de stress die dat meebrengt.”
Politie
“Daarbij weten we ook dat institutioneel racisme niet alleen bij de Belastingdienst speelt, maar ook bij andere overheidsorganisaties, zoals de politie. Deze erkenning is daarom een belangrijk signaal. Daardoor is er een gesprek mogelijk om de nieuwe norm te stellen dat racisme en discriminatie echt niet kan.”
Door: Nationale Zorggids