Kinderombudsman ziet mentale verwaarlozing van kinderen in Ter Apel
Volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer worden vluchtelingenkinderen in aanmeldcentrum Ter Apel mentaal verwaarloosd. Ze krijgen lange tijd geen aandacht, hulp of enige vorm van dagbesteding. De Kinderombudsman stelt dat kinderen daar met nog meer trauma’s weggaan. Dit meldt NRC.
Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen noemde het aanmeldcentrum in ter Apel al “een beschaafd land onwaardig”. Naar aanleiding daarvan ging Kalverboer er op bezoek en constateerde dat er voor de 113 kinderen die daar langdurig verblijven niets is geregeld. Ze kunnen geen activiteiten of onderwijs volgen en ontvangen geen enkele vorm van hulp. “Ze krijgen te eten – en dat is het. Begeleiders vertelden mij dat zij kinderen ’s ochtends niet eens meer wakker maken, omdat er toch niets te doen is”, aldus de Kinderombudsman.
Instanties zijn op de hoogte
Sommige van deze kinderen zitten weken of maanden in het aanmeldcenrum, terwijl ze officieel na zes dagen overgeplaatst moeten worden naar een opvanglocatie. In de tussentijd worden kinderen in Ter Apel compleet verwaarloosd, waardoor hun problemen alleen maar erger worden. Het erge vindt Kalverboer dat het ministerie van Justitie en Veiligheid, de IND én COA ervan op de hoogte zijn en het heel vreselijk vinden, maar niks doen om de situatie daar te veranderen.
Kalverboer wil dat het men zich aan het maximale verblijf van zes dagen in het aanmeldcentrum houdt óf dat de opvang in Ter Apel dagbesteding, scholing en hulpverlening gaat bieden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky