Bijna 1,2 miljoen diabetici in Nederland
Bijna 1,2 miljoen mensen met diabetes liepen in 2022 bij de huisarts. Ruim 108.00 daarvan hadden diabetes type 1 en 1.064.800 hadden diabetes type 2. In elf jaar tijd is het aantal diabetici met type 2 langzaam gegroeid, waarbij ze vaak ook andere aandoeningen hadden zoals beschadigingen aan het netvlies in het oog. Dit meldt Nivel.
Het lichaam van mensen met diabetes kan de bloeduiker niet meer reguleren met insuline. Bij diabetes type 1 en type 2. Beide ziektes hebben met insuline en bloedsuiker te maken, maar bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf te weinig insuline aan doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken afbreekt. Bij diabetes type 2, vaak een leefstijlziekte, is ongevoeligheid voor insuline opgetreden waardoor het lichaam te weinig aanmaakt.
Vergrijzing
Tussen 2011 en 2022 is het aantal mensen met diabetes type 2 licht gestegen, vermoedelijk deels door de toenemende vergrijzing. Er zijn niet veel meer mensen met diabetes type 1 bij gekomen. Dat aantal is dus grotendeels gelijk gebleven. De gemiddelde leeftijd waarop iemand de diagnose voor type 1 krijg is gemiddeld 32 jaar en de gemiddelde leeftijd voor een diagnose voor diabetes type 2 is 60 jaar.
Bijkomende aandoeningen
Bij diabetici met type 1 komen vooral oogaandoeningen en aandoeningen van de urinewegen voor als bijkomende ziektes. Vooral beschadigingen aan het netvlies komen vaak voor. Stofwisselingsziekten, aandoeningen van het bloed en de urinewegen en hart- en vaatziekten zijn komen bij diabetici met type 2 vaker voor dan bij de algemene bevolking.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky