Immuunsysteem sportieve tachtigers slechts deels gelijk aan dat van twintigers
8 februari 2022 om 14:48
2 minuten lezen

Immuunsysteem sportieve tachtigers slechts deels gelijk aan dat van twintigers

Uit onderzoek van het King’s College in Londen zou blijken dat het immuunsysteem van zeer sportieve tachtigers vergelijkbaar is met dat van twintigers, maar dit blijkt niet helemaal te kloppen. Dat meldt ANP Expert Support.

Een deel van het immuunsysteem van actieve tachtigers lijkt op dat van twintigers, niet het hele immuunsysteem. Dat zegt Liesbeth Preller, Kenniscentrum Sport & Bewegen. “Volgens Britse onderzoekers hebben ouderen die volop blijven bewegen een veel beter immuunsysteem dan minder actieve leeftijdgenoten en lijkt hun immuunsysteem zelfs op dat van een 20-jarige. Dat laatste geldt voor een deel van het immuunsysteem, niet voor alles wat de Britten onderzochten.”

Sterk immuunsysteem

Toch is sport ontzettend belangrijk op hoge leeftijd. “De positieve effecten van bewegen op het immuunsysteem blijken uit veel meer onderzoeken. Dankzij deze effecten verlaagt het risico op chronische aandoeningen, waaronder dat op verschillende soorten kanker. Daarnaast kan bewegen inderdaad zorgen dat het immuunsysteem niet zo snel achteruit gaat bij het ouder worden.”

Extra reden

Het effect van bewegen op het immuunsysteem is een extra reden om mensen te stimuleren meer te sporten en bewegen. Zo’n 45 procent van de volwassenen en 60 procent van de ouderen beweegt te weinig om het goed bij te laten dragen aan een goede gezondheid. Mensen zien tijdens deze coronapandemie mogelijk eerder in dat een gezonde leefstijl met meer bewegen loont. Het is immers duidelijk dat vooral mensen met onderliggend lijden en obesitas een hoger risico hebben op een ernstig ziekteverloop, en dat bewegen belangrijk is om een deel van de aandoeningen te voorkomen. Bovendien laten de cijfers van de ziekenhuisopnames zien dat ouderen, ook met vaccinaties, vaker opgenomen worden. Een slechter werkend immuunsysteem op hogere leeftijd en daarmee ook beperkte bescherming door het vaccin speelt daarbij een rol.

Bewegen als medicijn

“Veel van ons gedrag, en dus ook van ons beweeggedrag, is niet rationeel. Bovendien weten veel mensen niet genoeg van de positieve effecten van voldoende bewegen en wordt deze kennis hen niet aangereikt. Meer inzetten op bewegen en ervoor zorgen dat bewegen de makkelijke en logische keuze wordt is daarom essentieel. Landelijk en lokaal beleid kan hieraan bijdragen, en ook bewegen in de zorg veel serieuzer nemen als ‘medicijn’ helpt mee.”

Door: Nationale Zorggids
 

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg