7 februari 2022 om 15:21
< 1 min lezen

Transgenders demonsteren tegen lange wachtlijsten

De wachtlijsten in de transgenderzorg zijn onverminderd lang. Een grote groep mensen wacht op de psychologische evaluatie, zodat ze vervolgens een hormoonbehandeling kunnen ondergaan en geopereerd kunnen worden. Demonstranten kwamen zondag samen om een oplossing te eisen voor de wachtlijsten. Dit meldt NOS. 

Voor de hormoonbehandelingen en operaties zijn de wachtlijsten niet ongekend lang, maar de zorg stokt bij de psychologische evaluatie. Voor een eerste gesprek in het Amsterdam UMC moeten patiënten zeker 128 weken wachten. Verwijzingen uit juli 2019 worden nog steeds opgepakt.

Meer vraag

Michiel Verkoulen, kwartiermaker voor de transgenderzorg, stelt dat er meer vraag is naar deze vorm van zorg. Mede doordat transpersonen sociaal meer geaccepteerd worden. Maar ook hebben met name pubers en jongvolwassen transpersonen door de coronacrisis meer psychische hulp nodig. “En die groep is vanwege hun leeftijd en trans-zijn al kwetsbaar.”

De demonstranten voerden gisteren actie tegen de lange wachtlijsten, maar ook tegen de monopoliepositie van het Amsterdam UMC. Volgens de activisten werkt het universitaire ziekenhuis met protocollen die de hele transzorg voorschrijven en dus gevolgd worden door andere klinieken.

Diagnose genderdysforie 

Het Amsterdam UMC verplicht een psychologisch traject. Zonder de diagnose genderdysforie, komen er geen medische ingrepen. Actiegroep Trans Zorg Nu wil daar vanaf, omdat transpersonen nu moeten bewijzen dat ze genoeg trans zijn om behandelingen te mogen ontvangen. “Psychologen zijn nu een soort keuringsdienst die checken of je wel echt trans bent.” Als de protocollen rondom de psychologische evaluatie worden losgelaten, is een hormoonbehandeling of operatie sneller mogelijk. Ook zouden huisartsen hormoonbehandelingen kunnen doen, stelt de actiegroep. En daar kan Verkoulen zich ook in vinden. Ziekenhuizen hoeven niet alle transgenderzorg in handen hebben. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03