20% van de bevolking ervaart onevenredig groot deel van mentale problemen
20 september 2024 om 10:43
< 1 min lezen

20% van de bevolking ervaart onevenredig groot deel van mentale problemen

Een nieuwe studie van de Universiteit van Amsterdam en het Trimbos-instituut toont aan dat 20 procent van de Nederlanders een onevenredig groot deel van de mentale en fysieke gezondheidsproblemen ervaart. Veel mensen in deze groep kampen met multi-problematiek, zoals angststoornissen, middelenmisbruik en slaapproblemen tegelijk. Bovendien is deze groep vaak blootgesteld aan mishandeling in hun jeugd, wat hun gezondheidsproblemen later in het leven verergert. Gerichte preventie voor deze groep kan niet alleen hun welzijn verbeteren, maar ook de samenleving miljoenen aan zorgkosten besparen. Dit meldt de Universiteit van Amsterdam.

De aanleiding voor het onderzoek is de hoge maatschappelijke kosten van psychische aandoeningen en ongezond gedrag. Vaak is preventie het middel dat dit moet oplossen, maar om effectief te zijn, moet de aandacht worden gericht op de groep die de grootste problemen heeft. Dit blijkt dus 20 procent van de bevolking te zijn, die tevens verantwoordelijk is voor een groot deel van het zorg- en medicijngebruik.

Duidelijk verband tussen problemen en kindermishandeling

De studie, uitgevoerd onder ruim 6000 Nederlanders, laat zien dat de meeste gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, werkuitval en middelengebruik, zich binnen deze groep concentreren. Zo wordt 100 procent van alle voorgeschreven medicijnen en 85 procent van de gerookte sigaretten gebruikt door deze groep. De onderzoekers hebben ook een duidelijk verband gevonden tussen gezondheidsproblemen en kindermishandeling. Mensen die vóór hun 16e levensjaar zijn mishandeld, hebben een significant grotere kans om tot deze 20 procent te behoren.

Vroege preventie

Volgens de onderzoekers moeten beleidsmakers meer aandacht besteden aan preventie, met een speciale focus op signalen van kindermishandeling en de ondersteuning van kwetsbare gezinnen. Preventie zou vroeg moeten beginnen, voordat de problemen verergeren, en zich richten op de veerkracht en sterke punten van gezinnen.

De nadruk ligt nog te veel op behandeling nadat problemen zich hebben ontwikkeld, stelt hoofdonderzoeker Jana Runze. Door vroeg in te grijpen, kunnen we niet alleen veel persoonlijk leed voorkomen, maar ook aanzienlijk besparen op de zorgkosten.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
  • Pameijer Mozaïk
    • GGZ

    Mozaïk heet 10 jaar na overname eindelijk Pameijer Mozaïk

    Gisteren om 08:34
    • GGZ

    ‘Herijking ggz-tarieven NZa biedt unieke kans voor meer indirecte tijd’

    Gisteren om 08:23