Omslag van het weer betekent ook het einde van hooikoortsseizoen
Het hooikoortsseizoen is voorbij. Hoewel het de afgelopen dagen nog vrij warm, zonnig en droog was, is het buiten inmiddels flink aan het regenen en waaien. Hooikoortsseizoen duurde dit keer extra lang. Eind december 2023 kregen mensen de eerste klachten vanwege het zachte weer in de laatste maand van het jaar. Dit meldt Weeronline.
Ieder hooikoortsseizoen zijn er volgens Weeronline twee pieken: eentje met bomen en eentje met grassen. In de winter en het vroege voorjaar hebben mensen vooral last van boompollen van de els en hazelaar, gevolgd door de berk die sterk allergeen pollen verspreidt en bij één miljoen mensen klachten veroorzaakt. Berkenpollenseizoen begon dit jaar extreem vroeg door een hele zachte februari en maart. Hierdoor was halverwege maart al de piek.
Graspollen en kruidenpollen
Mei tot en met juli zijn vaak de zwaarste maanden voor mensen met hooikoorts. Dan staan de grassen in de bloei. Twee miljoen hooikoortspatiënten hebben een allergie voor graspollen. Ook graspollenseizoen ging vrij vroeg van start – in april. Halverwege de maand konden mensen al overlast ervaren door de grote vossenstaart. Half mei stonden meerdere grassoorten in de bloei met de piek in het pinksterweekend. In juli waren de grassoorten uitgegroeid en was het de beurt aan de kruiden. Bijvoet bijvoorbeeld zorgt voor een sterk allergische reactie, maar is in augustus alweer klaar met bloeien. In die maand kwam de alsemambrosia op, maar gelukkig groeit die in Nederland vooralsnog beperkt waardoor de ambrosiaklachten meevielen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky