Grote gemeentelijke verschillen in hoogte en stijging zorgkosten
Uit een analyse van Nieuwsuur blijkt dat er opvallende verschillen bestaan tussen Nederlandse gemeenten in de stijging van de zorgkosten. In Stadskanaal declareerden inwoners in 2022 gemiddeld 3.940 euro aan zorgkosten vanuit de basisverzekering, terwijl de gemiddelde kosten in Rozendaal 2.420 euro waren. Op basis van de bevolkingsgegevens (overwegend 45-plus, man-vrouwverhouding in balans) zouden de zorgkosten ongeveer even hoog moeten liggen, maar dat is niet zo. Dit meldt Nieuwsuur.
De stijging en vooral verschillen in zorgkosten tussen gemeenten komen dus niet voort uit vergrijzingsoorzaken, maar komen door ongelijkheid in welvaart en opleidingsniveau. Gemeenten met relatief arme inwoners hebben hogere zorgkosten, zo is de conclusie. En zo is het verschil tussen Stadskanaal en Rozendaal ook te verklaren. Dertien jaar geleden verschilden de gemeenten slechts 300 euro in zorgkosten. Stadskanaal staat in de top vijf met de grootste zorgkosten, terwijl Rozendaal bijna onderaan de lijst staat.
Gezondheidsverschillen
Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de politiek maken zich zorgen over de landelijk stijgende zorgkosten. En de verschillen tussen gemeenten nemen ook alsmaar toe. Waar er in 2011 nog 1.200 euro verschil zat tussen de gemeente met de hoogste kosten en de gemeente met de laagste kosten, was dat in 2022 al opgelopen naar 1.800 euro verschil. En dat komt niet alleen door vergrijzing. Hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau spreekt van problematische verschillen. “Dus we zien ongelijkheid in gezondheid tussen regio’s, wat betekent dat een deel van de bevolking niet kan deelnemen aan de samenleving zoals ze zouden willen.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky