‘Artrosepandemie te bestrijden door eigen risico voor fysiotherapie te schrappen’
Fysiotherapie zonder eigen risico bij artrose zou een effectieve maatregel zijn om de zorg efficiënter en goedkoper te maken. Dit stelt de landelijke keten TopzorgGroep in een brief aan de Kamercommissie VWS. Door het schrappen van het eigen risico wordt de drempel verlaagd voor patiënten om tijdig fysiotherapie te krijgen, wat vroegtijdige arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim kan voorkomen. Dit kan kostbare en ingrijpende operaties, zoals het plaatsen van een kunstknie, uitstellen. De impact van artrose op de samenleving is groot, met directe medische kosten van 1 miljard euro en indirecte kosten van 2 miljard per jaar. Dit meldt TopzorgGroep.
TopzorgGroep wijst erop dat met de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt het belang van effectieve behandelingen toeneemt. Artrose treft 1,5 miljoen mensen in Nederland en leidt niet alleen tot medische kosten, maar ook tot verminderd arbeidsvermogen en participatieproblemen. Patiënten weten vaak onvoldoende over hun aandoening, waardoor zij te laat hulp zoeken. Het eigen risico vormt daarnaast een extra barrière voor veel mensen om naar een fysiotherapeut te gaan.
Onvoldoende wetenschappelijk bewijs
Volgens Ivo van Loo, directeur van TopzorgGroep, moet er meer aandacht komen voor preventie en tijdige behandeling. TopzorgGroep pleit voor een geïntegreerde, multidisciplinaire aanpak om artrose en andere gewrichtsaandoeningen te behandelen. Hierbij is nauwe samenwerking tussen zorgverleners, beleidsmakers en werkgevers van groot belang. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) stelt echter dat fysiotherapie bij lage rugklachten onvoldoende wetenschappelijk is onderbouwd, wat volgens Van Loo een zorgelijke ontwikkeling is. De kosten van verwaarloosde klachten kunnen hierdoor juist oplopen, omdat klachten vaker chronisch worden zonder tijdige behandeling.
Fysiotherapeuten pleiten daarom voor een proactief overheidsbeleid om de impact van artrose op de samenleving te verminderen, waarbij beweging, hyaluronzuurinjecties en andere preventieve maatregelen centraal staan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky