16 juli 2021 om 12:02
2 minuten lezen

TV-docu ‘Voor jou wil ik zijn’ over band tussen zus en broer met beperking

In de documentaire ‘Voor jou wil ik zijn’ staat de bijzondere band tussen de 50-jarige Janine en haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan van 51 centraal. Haar ouders hebben altijd voor hem gezorgd, maar nu zij ouder en hulpbehoevend zijn, neemt Janine de zorg van hen over. Hoe pakt zij deze nieuwe verantwoordelijkheid op? ‘Voor jou wil ik zijn’ wordt op maandag 19 juli uitgezonden om 22.10 uur op NPO 2. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Janine is één van de meer dan vier miljoen Nederlanders die structureel mantelzorger verleent. In haar geval intensief en gecompliceerd. Albert-Jan leeft in zijn eigen wereld en kan niet praten. Daarom moet Janine regelmatig belangrijke beslissingen nemen, zonder precies te weten wat er in hem omgaat. Dat maakt haar vaak onzeker, want hoe weet ze of ze het goed genoeg doet? Zij is voortaan degene die meegaat naar zijn behandelingen. Janine worstelt fysiek en mentaal met haar nieuwe rol, want hoe kan ze ervoor blijven zorgendat ze – ondanks alles wat ze hem moet ‘aandoen’ – ook nog gewoon zijn lieve zus is?

Erkenning voor naasten

Naasten spelen een belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking, vaak hun leven lang. Met het project ‘Naasten in Beeld’ van het programma Volwaardig Leven wil het ministerie van Volksgezondheid meer erkenning en herkenning creëren voor de ervaringen van naasten, en voor de impact die de zorg heeft op hun leven. De documentaire ‘Voor jou wil ik zijn’, gemaakt door Marinka de Jongh voor omroep Human, is hier een voorbeeld van.

Inspiratie voor (aankomende) professionals

De docu geeft aanleiding om verder in gesprek te gaan over de professionalisering van de gehandicaptenzorg, vindt het ministerie van Volksgezondheid. Zo helpt het professionals inzicht te geven in wat er allemaal gebeurt in het leven van mensen met een beperking buiten de zorg om. Het kan leiden tot meer begrip tussen naaste en professional. Ook kan het een goede aanleiding zijn in gesprek te gaan over de Wet Zorg en Dwang. Daarnaast wordt onderzocht of de documentaire aangeboden kan worden als lesmateriaal bij opleidingen binnen het mbo en hbo.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Human

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39