7 januari 2021 om 10:26
< 1 min lezen

Geldtekort leidt tot strenger toelatingsbeleid sociale voorzieningen

Door geldtekorten in een groot deel van de gemeenten komt er druk op het leveren van jeugdzorg, opvang en bijstand te staan. Deze tekorten leiden tot het strenger worden in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen. Dit meldt EenVandaag, op basis van een onderzoek samen met Investico en de Groene Amsterdammer.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder wethouders en ambtenaren uit 151 gemeenten. Sinds de decentralisatie in 2015 hebben veel gemeenten te maken met geldtekorten. Met name jeugdzorginstellingen hebben het zwaar. Gemeenten hebben zorgtaken overgenomen van het Rijk en krijgen hiervoor een vergoeding. Volgens veel deelnemers is die vergoeding niet voldoende. 86 procent van de gemeenten heeft eigen reserves gebruikt voor de financiële tekorten.

90 procent gaf aan dat er tekorten zijn voor het sociaal domein. Hierbij gaat het voornamelijk om de jeugdzorg, opvang en bijstand. Als gevolg daarvan overweegt de helft van de gemeenten een strenger toelatingsbeleid voor de sociale voorzieningen. Vier op de tien wethouders en ambtenaren willen strenger zijn in het toelaten van mensen van buiten de gemeentegrenzen tot hun eigen voorzieningen. 

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39