Hoe voorkom je rug- en nekklachten bij thuiswerken?
Steeds meer mensen met een kantoorfunctie werken vanuit huis, zeker na de tweede lockdown in oktober. Tegelijk neemt bij deze groep het aantal fysieke ongemakken toe, met name rug- en nekklachten, omdat de thuiswerkplek onvoldoende is ingesteld op lange dagen in dezelfde statische houding. Mocht thuiswerken voor kantoorpersoneel ook in de toekomst de norm blijven, hoe voorkom je dan rug- en nekklachten?
Aanleiding rug- en nekklachten
Wist je dat in 4 op 5 gevallen er een duidelijke aanleiding is voor rug- en nekklachten? Positief is dat we hier vaak zelf iets aan kunnen doen. Veel nek- en rugklachten ontstaan in de werksituatie. Een comfortabele werkplek is altijd de verantwoordelijkheid geweest van de werkgever, maar dit is met de toename van thuiswerken een ander verhaal. Thuis bepaal je als werknemer zelf de invulling van je werkplek.
Tabouret krukken verbeteren je werkhouding
Kies de juiste hoogte voor je bureau, en denk na over een comfortabele stoel. Zo biedt een Tabouret kruk actieve ondersteuning aan je rug tijdens het werken, terwijl zitten op een skippybal je rug in beweging houdt. Naast de werksituatie spelen ook persoonlijke kenmerken (lichaamsgewicht en lichaamsbouw) en een sportieve levensstijl een rol bij het ontstaan van rug- en nekklachten.
Voldoende beweging
Ben je gewend om in de middagpauze samen met je collega’s een stukje te wandelen? Vanaf het moment dat je vanuit huis bent gaan werken, ben je hier waarschijnlijk mee gestopt. Die dagelijkse beweging buiten de deur is echter nog steeds belangrijk. Een verkeerde of statische werkhouding kan ervoor zorgen dat je rug of nek ‘op slot’ gaat. Door tussendoor een wandeling te maken komt je lichaam weer in beweging, en dat heeft een positieve uitwerking.
Sporten naast je baan
Om de lange dagen thuiszitten te compenseren kiezen veel mensen ervoor vaker te sporten. Heb je last van rug- of nekklachten, of wil je deze juist voorkomen? Probeer dan de volgende sporten:
- Zwemmen: rugzwemmen heeft een positief effect op de rugspieren
- Fietsen: let er wel op dat je zadel en stuur op de juiste hoogte zijn ingesteld
- Hardlopen: met een goede houding train je de lage rug(spieren)
- Wandelen: hierbij gebruik je alle delen van je lichaam en werk je spieren los
Sporten is niet alleen gezond, maar ook goed voor je lichaam. Wel is het belangrijk om het goed op te bouwen; overbelasting van het lichaam tijdens het intensief sporten kan juist rug- en nekklachten veroorzaken, en dat wil je niet.
Comfortabel thuiswerken met een tabouret kruk
Het toenemende aantal thuiswerken dat fysieke ongemakken ondervindt, toont nog maar eens het belang aan van een comfortabele werkplek. Hoe ziet de ideale werkplek in huis eruit? Bepaal de juiste hoogte voor je bureau en stoel, waardoor je niet gebogen hoeft te zitten. Vind je het lastig om een goede bureaustoel te vinden? In huis is een Tabouret zadelkruk functioneel en comfortabel. Deze krukken zijn gevuld met een extra dik foam, waardoor je zitcomfort een voelbare impuls krijgt. Ook neemt de kruk weinig ruimte in beslag, en zorgen zwenkwieltjes voor veel bewegingsvrijheid.
Creëer je eigen comfortabele werkplek in huis en blijf voldoende bewegen. Kleine aanpassingen in je omgeving en levensstijl voorkomen dat je te maken krijgt met fysieke ongemakken tijdens het thuiswerken.