Moedermelk van ex-coronapatiënt zit bomvol met antistoffen
Het Amsterdam UMC riep een tijd geleden op om moedermelk te doneren na een (mogelijke) coronabesmetting omdat hier antistoffen tegen het virus in zouden zitten. Nieuw onderzoek bevestigt dit nu en laat zien dat borstmelk vol zit met antistoffen ertegen. Goed nieuws, want dat betekent dat de melk als preventief medicijn kan worden ingezet. Dit meldt NRC.
In de moedermelk zitten IgA-antistoffen, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Deze kunnen met name overleven in slijmvliezen en gaan een corona-infectie tegen omdat ze het virus herkennen en zich aan het uitsteeksel ervan vasthouden. De onderzoekers zagen bij 29 moeders met een bewezen corona-achtergrond dat hun melk meer dan 80 procent aan antistoffen bevatte.
Antistoffen blijven lang aanwezig
Volgens onderzoeksleider Hans van Goudoever van het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam UMC blijven de antistoffen tot een halfjaar in de moedermelk zitten. “Ze komen ook snel op: al twee weken na de eerste ziekteverschijnselen zien we ze terug in de melk.”
Niet alleen kan een borstvoedende moeder haar kindje zo mogelijk tegen het coronavirus beschermen, maar ook ouderen kunnen er – op een andere manier – van profiteren. Om het tot een beschermend medicijn te maken, is wel genoeg melk nodig. Van Goudoever berekende eerder al dat er tienduizend liter nodig is om een medicijn te kunnen ontwikkelen.
Door: Nationale Zorggids