Meer ouderen in verpleeghuizen en kortere wachtlijsten
De corona-uitbraak heeft grote gevolgen gehad voor de verpleeghuiszorg en ook voor de sterftecijfers. Ruim 5.000 meer mensen die aanspraak maken op deze zorg zijn in de afgelopen periode overleden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is overigens niet uit de beschikbare cijfers af te leiden of deze mensen zijn overleden aan de gevolgen van corona of niet. Daarnaast konden bewoners geen bezoek ontvangen en het aantal besmettingen in verpleeghuizen was hoog. Mensen met een Wlz-indicatie en hun naasten stelden een vaak noodzakelijke opname in een verpleeghuis uit.
Bezetting verpleeghuizen
We zien in deze rapportage voor het eerst dat mensen het weer voorzichtig aandurven om in een verpleeghuis te gaan wonen. De bezettingsgraad neemt toe. Dit is vooral te zien in een deel van de Zuidelijke regio’s omdat de bezetting daar ook het sterkst afnam. Na een piek van ruim 5.500 lege bedden in Nederland zien we dat het aantal lege bedden weer afneemt tot 3.863.
Wachtlijsten nemen af
Ook de wachtlijsten nemen na een sterke stijging weer iets af. De wachtlijsten in de Wlz, met name voor de verpleeghuiszorg, zijn ten tijde van de corona-uitbraak toegenomen. Het gaat dan vooral om mensen met een Wlz-indicatie die al zorg ontvangen, maar wachten op plaatsing in hun voorkeursinstelling of -locatie. In de periode tussen 1 juni en 1 juli zijn de wachtlijsten zowel voor de gehele Wlz als specifiek voor de verpleeghuizen afgenomen.
Minder mensen overleden
Van 9 maart tot 9 augustus zijn 5.082 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande jaren. Dit aantal is lager dan in de vorige rapportage omdat vanaf half juni het sterftecijfer verder afneemt.
Door: Nationale Zorggids