22 juni 2020 om 14:25
2 minuten lezen
Slagingskans therapie vergroten door cultuursensitieve benadering
Veel statushouders die recent naar Nederland zijn gekomen ondervinden psychische problemen. Uit een grootschalig onderzoek onder Syriërs in Nederland blijkt bijvoorbeeld dat 41 procent van de Syriërs als psychisch ongezond aangemerkt kan worden. Maar wat doe je als behandelaar als je Syrische patiënt niet meer komt opdagen? Of als het woord ‘depressie’ niet in het Eritrees blijkt te bestaan? Dit meldt ZonMw.
Door een cultuursensitieve benadering van ggz-behandelaars kunnen statushouders zich meer begrepen voelen. Hierdoor kan er sneller een vertrouwensrelatie ontstaan waardoor therapie een grotere kans van slagen heeft; minder no show, minder uitval en betere behandelresultaten.
Ontwikkeling training ‘cultuursensitief behandelen’
Tijdens het ZonMw-project ‘Blended learning: trainingen cultuursensitief behandelen voor ggz professionals’ ontwikkelden experts van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en ervaringsdeskundigen uit Syrië en Eritrea de training ‘cultuursensitief behandelen’ voor ggz-professionals. De training bestaat uit een e-learning en tweedaagse training om de patiënt zich begrepen te laten voelen en je als behandelaar bewust te zijn van je eigen waarden en vooroordelen.
E-learning en training
In de e-learning komen theoretische kennis over trauma’s bij vluchtelingen en achtergrondinformatie over Syrische en Eritrese vluchtelingen van de deelnemers aan bod, met extra aandacht voor het taboe op psychische problemen in deze culturen.
De tweedaagse training is gericht op attitude- en vaardigheidsontwikkeling om cultuursensitief te behandelen. Deelnemers oefenen zowel tijdens de training als in hun praktijk onder meer met het afnemen van het ‘Cultural Formulation Interview’ (CFI). Dit wordt gebruikt om tijdens een intake in de ggz informatie te krijgen over de manier waarop cultuur doorwerkt op essentiële aspecten van het klinische beeld dat een betrokkene presenteert en op de hulpverlening aan hem of haar.
De training is opgebouwd rondom de volgende 3 thema’s:
- Klachtenpresentatie, de situatie van ‘Condition Migrante’, en de veelal somatische presentatie van angst-, stemmings- en traumaklachten;
- Ziekteverklaringsmodel, hulpmiddelen om tot gerichte diagnostiek en betere commitment te komen, door middel van het Cultural Formulation Interview, een cultuurgevoelig anamneseprotocol, en de aanbevelingen vanuit de Generieke Module Diversiteit;
- Aanpassing werkwijze: cultuursensitieve behandelingen en aanpassingen om knelpunten bij CGt, EMDR, IPT en andere behandelvormen te voorkomen.
De training ‘cultuursensitief behandelen’ wordt binnenkort door de ARQ Academy aangeboden aan ggz-professionals en ggz-instellingen.
Door: Nationale Zorggids