18 februari 2014 om 14:38
2 minuten lezen

Wij pleiten voor het tegelijkertijd aanpakken van mediawijsheid en seksuele opvoeding.

Door: Gastblog - Tommy Bruggink van CompuGroup

Naaktfoto’s verspreiden via internet. Gaat dat over seks of over pesten? Het kan allebei, zo blijkt uit het recente onderzoek ‘Jeugd en Cybersafety’. Grensoverschrijdend gedrag op internet gaat vaak over seks. Tegelijk heeft seks vaak met internet te maken. Wij pleiten voor het tegelijkertijd aanpakken van mediawijsheid en seksuele opvoeding.

Dit is een oproep voor leerkrachten, docenten en andere opvoeders. Geeft u voorlichting over anticonceptie, condoomgebruik en seksualiteit? Pak internet meteen mee en geef informatie over de kansen en risico’s. En geeft u les over de risico’s van internet, vergeet dan niet de seksuele risico’s. Seks en internet lopen namelijk door elkaar. Jongeren gebruiken internet om informatie en beelden over seks op te zoeken en om te chatten over seks. Tegelijk speelt seksueel grensoverschrijdend gedrag zich vaak op internet af. Seksuele opvoeding kan dus niet zonder mediaopvoeding. En mediaopvoeding kan niet zonder seksuele opvoeding.
 
Grooming
Samen met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden presenteer ik vanmiddag de uitkomsten van een onderzoek naar cybersafety. Het onderzoek laat zien hoe internet, seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag met elkaar verweven zijn. En hoe belangrijk het is om jongeren daar bewust van te maken. We weten allemaal dat sommige jongeren naaktfoto’s delen op internet. En dat jongeren via internet op zoek gaan naar seksueel getinte beelden. Daar is niets mis mee zolang het uit vrije wil en veilig is. Maar stel dat een jongere de naaktfoto’s van internet wil halen omdat de relatie uit is? Dat gaat niet lukken. En stel dat er sprake is van grooming en de persoon in de chatroom blijkt heel iemand anders te zijn?
 
Actie
Jongeren willen op school meer informatie krijgen over het voorkomen van seksueel getinte risico’s op internet. Dat vertellen de jongeren die we voor dit onderzoek interviewden. Nu blijken scholen vooral in actie te komen als er iets vervelends is gebeurd. Jongeren geven aan dat in de mediaopvoeding seks een beetje vergeten wordt en dat in de seksuele vorming ‘media’ erbij in schiet. Gelukkig kunnen we er meteen iets aan doen!
 
© Nationale Zorggids / Hanneke de Graaf (Rutgers WPF)
 
Bestel de Lesmodule ‘Jij en de media’ over het omgaan met seksueel getinte en geïdealiseerde beelden in de media voor vmbo-leerlingen van 13 tot 15 jaar.

Relevante artikelen

Alles van blogs
    • Blogs

    Opgebrand?

    6 december 2024 om 10:50
    • Blogs

    Verpleegkundige in opleiding

    29 oktober 2024 om 10:40