17 januari 2020 om 10:03
2 minuten lezen

Blue Monday: tips voor een minder blauwe maandag

Iedere derde maandag in januari is het Blue Monday. De dag die zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar is en waarop extra aandacht wordt besteed aan depressies. Dit jaar valt Blue Monday op maandag de 20ste van januari. Wat kunnen we tegen zo’n donkere dag doen? Deze experts bieden hun inzichten.

Dertien jaar geleden is het concept Blue Monday bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Zijn eigen wetenschappelijke formule wist hem te vertellen dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van allemaal is. Het is een conclusie die hem niet in dank is afgenomen, want niemand snapt de werking van zijn formule en waar de grootheid ‘tijd’ is gebleven.

Meest donkere dag van het jaar 

Gevoelsmatig is Blue Monday volgens sommigen de meest donkere dag van het jaar. Op deze maandag kampen we allemaal met wat negatieve, bijna depressieve gevoelens, omdat de feestdagen weer voorbij zijn, we goede voornemens allang weer zijn vergeten en de eerstvolgende vakantie nog even op zich laat wachten. De dagen zijn nog steeds kort, het regent vaak veel en de temperaturen hangen (of hingen) rond het vriespunt. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat januari een mooie en zonnige sneeuwmaand was, maar dat vergeten we op deze blauwe maandag voor het gemak even.

Blue Monday is tegenwoordig vooral een commerciële dag geworden. Tankstations hebben weleens gratis kopjes koffie en een zakje lekkers weggegeven en tijdschriften staan ieder jaar wel vol met de beste tips om de meest deprimerende dag van het jaar te overleven.

Licht, licht, licht

Chronobioloog Marijke Gordijn stelt dat vooral meer licht op kantoren, buitenlicht en wandelen de oplossing zijn tegen een winterdip. Zo’n dip uit zich niet alleen op de blauwe maandag, maar is meer een januarifenomeen. De wintermaanden zijn beter door te komen door in een goed verlichte ruimte te werken, genoeg gebruik te maken van het natuurlijke daglicht en een frisse neus te halen. Iedere morgen bij het wakker worden een beetje lichttherapie doet ook wonderen. Mensen worden er alerter door en krijgen meer energie.

Blijf bewegen 

Mensen voelen in de winter veelal de behoefte om binnen te blijven. Om warm te blijven en comfortabel te zijn. Maar volgens gz-psycholoog Marije Feenstra is het juist belangrijk om te bewegen. “Als je na een werkdag de hardloopschoenen toch aantrekt en een rondje gaat lopen, maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan, wat op den duur je werklust weer opwekt.” Door ook op Blue Monday een extra rondje te rennen, of wellicht al ‘s ochtends de hardloopschoenen aan te doen, kan de dag wellicht een stuk minder blauw worden.

Geluksadviezen 

Geluksprofessor Ap Dijksterhuis heeft vijf algemene geluksadviezen die ook op Blue Monday gelden: besteed je geld wijs (kies bijvoorbeeld voor ervaringen boven bezittingen), beperk je social mediagebruik voor rust, doe ervaringen op die je met anderen kunt delen, stel doelen en schrijf iedere dag de positieve gebeurtenissen op.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Patiënt Fivoor laat in brief weten met inwoners Den Dolder mee te leven

    Vandaag om 09:18
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22