Zes kinderen geboren na invriezen en terugplaatsen eierstokweefsel
In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen vrouwen met kanker hun eierstokweefsel invriezen en laten terugplaatsen. Het ziekenhuis heeft dit inmiddels twaalf keer gedaan, waarna al zes kinderen geboren zijn en twee vrouwen nu zwanger zijn; via de natuurlijke weg of een IVF-traject. Dit meldt LUMC.
Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een chemokuur te wachten staat, kunnen hun eierstokweefsel laten invriezen en terugplaatsen. Een behandeling met chemotherapie kan een verslechterde vruchtbaarheid tot gevolg hebben omdat het een vroegtijdige overgang in de hand kan werken. Eicellen of embryo’s invriezen is voor deze vrouwen niet mogelijk omdat zij hiervoor hormonen moeten innemen. Het traject hiervoor neemt zo’n twee tot drie weken in beslag, wat veelal tegelijk valt met hun behandeling.
Eierstokweefsel invriezen
Het invriezen van eierstokweefsel gebeurt na het verwijderen van de eierstok via een kijkoperatie. Vervolgens vriest het laboratorium het weefsel in kleine stukjes in. Blijkt een patiënte na haar behandeling inderdaad onvruchtbaar, dan kan gebruikgemaakt worden van het ingevroren weefsel door dit weer terug te plaatsen.
Eierstokweefsel invriezen kan niet alleen in het LUMC, maar kan ook in het Groningse UMCG, Erasmus MC in Rotterdam of het Nijmeegse Radboudumc. Het terugplaatsen ervan kan alleen in het Leidse ziekenhuis.
Door: Nationale Zorggids