Wat is lassakoorts en hoe gevaarlijk is het?
Het komt gelukkig niet vaak voor dat een Nederlander besmet raakt met het lassavirus dat vooral in delen van West-Afrika voorkomt, maar helaas zijn er dit weekend al twee gevallen van artsen gemeld die last hebben of hadden van ernstige klachten. Een van de artsen is zaterdagavond overleden aan de gevolgen van lassakoorts. Is lassakoorts altijd zo gevaarlijk?
Nee, dat is het niet. De meeste mensen zullen er geen last van hebben, maar ongeveer 10 procent krijgt na besmetting ernstige klachten. Gemiddeld komt 2 procent van de besmette mensen te overlijden aan de gevolgen van de besmettelijke ziekte. Er is geen vaccin tegen beschikbaar.
Klachten lassakoorts
Hoewel 80 procent van de mensen geen klachten krijgt, zijn de klachten bij mensen die wel ziek worden vaak ernstig. Het begint veelal met koorts en algehele malaise. Naarmate de dagen vorderen kan daar onder meer misselijkheid, braken, buikpijn, keelpijn, spierpijn en diarree bij komen. Sommige mensen krijgen ook last van keelinfecties, zweren op de wangslijmvliezen en opgezette lymfeklieren, zegt RIVM. Soms zijn de verschijnselen zo ernstig, dat de patient overlijdt.
Nederlandse patiënten met lassakoorts werken in de gezondheidszorg in de tropen. In Nederland kan men alleen besmet raken via besmette lichaamsvloeistoffen (bloed, ontlasting, urine, braaksel of zweet) van een zieke patiënt. Het virus verspreidt zich niet via de lucht.
Lassakoorts in Nederland
In Nederland komt lassakoorts heel zelden voor. De afgelopen 40 jaar is de ziekte slechts twee keer vastgesteld, de laatste keer in 2000. Het ging toen om een ernstig zieke man die kort in Sierra Leone werkte als chirurg. Nu zijn daar in korte tijd twee artsen bijgekomen; collega’s uit Sierra Leone. Eén van hen is helaas overleden over de andere arts ligt momenteel in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht, in strikte isolatie.
Door: Nationale Zorggids
Bron: RIVM