19 november 2019 om 09:23
2 minuten lezen

Verlofplanner helpt aanstaande ouders alvast nadenken over zorg voor baby

Over minder dan 9 maanden krijgen kersverse vaders aanvullend geboorteverlof. Uit een representatieve steekproef van IPSOS in opdracht van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, en 24baby.nl blijkt dat maar de helft van de mannen en vrouwen met een kinderwens hier van op de hoogte is. Vandaag, op de Dag van de Man, introduceren Rutgers en 24baby.nl de Verlofplanner om aanstaande ouders te laten nadenken hoe zij de zorg voor de baby straks willen regelen. Dit melden Rutgers en 24baby.nl. 

Op dit moment hebben partners van vrouwen die zijn bevallen recht op 5 dagen geboorteverlof tegen 100 procent van het loon. Vanaf 1 juli 2020 mogen ze in het eerste half jaar nog eens 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70 procent van het loon. De nieuwe verlofregeling biedt vaders niet alleen de mogelijkheid om langer bij hun pasgeboren kind te zijn, maar ook om die verlofperiode zelf in te delen. 

Nieuwe verlofregeling grotendeels onbekend 

Samen met 24baby.nl, platform voor aanstaande en jonge ouders, heeft Rutgers laten onderzoeken door IPSOS of deze nieuwe regeling bekend is en of er gebruik van zal worden gemaakt. Bijna de helft van de mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar met een kinderwens kende de regeling nog niet. Het aanvullend verlof gaat gelden voor stellen die nu ontdekken dat ze in verwachting zijn. Zij kunnen het verlof nu al samen plannen om zo de beste start te maken met hun pasgeboren baby.

Solozorg beste voor gezin

Verder blijkt uit het IPSOS onderzoek dat 98 procent van de respondenten gebruik wil maken van de aanvullende verlofregeling. Ook is gevraagd wanneer mannen en vrouwen het partnerverlof denken in te plannen. 41 procent ziet wel wat in verspreiding van het verlof over het eerste half jaar, 40 procent denkt het verlof na de geboorte op te nemen, en zes procent van de partners wil het direct na het bevallingsverlof van de moeder opnemen.

Terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze laatste optie juist de meeste voordelen oplevert voor het hele gezin. Als de vader namelijk een tijdje de primaire verzorger is, heeft dit ook op lange termijn positieve effecten. Vaders krijgen zo de ruimte om vader te zijn, moeders kunnen met een gerust hart terug naar hun werk en vaders die solozorg kiezen, rapporteren een betere band met hun kind. 

Door: Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Wat is het RS-virus en waaraan herken je het?

    3 januari 2025 om 10:30
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    2 januari 2025 om 09:15