17 september 2019 om 08:52
< 1 min lezen

Amsterdam kritisch op uitrol 5G om gezondheidsrisico’s en straatbeeld

 Amsterdam wil aanpassingen zien in het wetsvoorstel over de uitrol van 5G-internet. In de hoofdstad moeten hiervoor naar schatting 10.000 extra zenders komen. Dat heeft grote gevolgen voor het straatbeeld en leidt ook tot bezorgdheid over gezondheidsrisico’s, schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Ook heeft de wethouder vragen bij de kosten en risico’s die de aanleg met zich meebrengen en die voor een groot deel voor rekening lijken te komen van de gemeenten. De invoering van 5G heeft bovendien grote gevolgen voor de infrastructuur in de stad, zoals de bereikbaarheid tijdens de aanleg van duizenden kilometers glasvezel in de al overvolle ondergrond.

Meliani is in overleg met steden als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook suggesties hebben gedaan over het wetsvoorstel. Volgens de wethouder hoeft niet een-op-een de Europese richtlijn gevolgd te worden. Ze pleit ervoor in de wet duidelijk vast te leggen wie welke risico’s draagt en wil dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte. Ook stelt ze voor de rekening van de uitrol niet neer te leggen bij gemeenten die hiervoor niet voldoende draagkracht hebben.

Gezondheidsrisico’s

Verder wil Meliani dat duidelijk wordt hoe om te gaan met de zorgen over de gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling door de forse toename van nieuwe zendapparatuur. Dit alles moet worden vastgelegd in een nieuw antenneconvenant, schrijft de GroenLinks-wethouder.

De komst van 5G moet leiden tot sneller en betrouwbaarder internet, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. Zo moet het de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto’s en slimme apparaten. In Nederland werken onder meer KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile aan 5G.

Door: ANP

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    CobraCode: waarschuwingscampagne chirurgen over gevaarlijk Cobra-vuurwerk

    20 december 2024 om 10:05
    • Ziekenhuizen

    Longfonds geeft advies: steek geen echte kaarsen meer aan in huis

    19 december 2024 om 10:37