4 juli 2019 om 10:43
< 1 min lezen

WKZ maakt als eerste ziekenhuis 3D-hartmodel van ongeboren kind

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht heeft als eerste Nederlandse ziekenhuis met een MRI-scan een 3D-model gemaakt van het hart van een ongeboren kind. Als uit de 20 wekenecho blijkt dat er sprake is van een aangeboren hartafwijking, kan een 3D-model uitwijzen wat die afwijking precies inhoudt. Zo kan er voorafgaand aan de geboorte een duidelijk behandelplan worden opgesteld. Dit meldt UMC Utrecht. 

Ziekenhuizen konden al een 3D-model maken van het hart van kinderen en volwassenen. “Met deze MRI-techniek kunnen we nu ook zo’n plattegrond van het hart van een ongeboren kindje maken. Dit is alleen nodig als we niet genoeg hebben aan een echo, omdat de afwijking niet goed te zien is, of omdat de afwijking complex is”, legt kindercardioloog Heynric Grotenhuis uit.

Met het model kan een behandelplan worden opgesteld, zijn eventuele complicaties op papier te zetten en kan ook beter worden ingeschat wat de hartafwijking zal betekenen voor de kwaliteit van leven van het kind. Vooral bij kinderen die met een ernstige afwijking ter wereld komen geldt dat er snel gehandeld moet worden. Naar verwachting zal het 3D-model met name voor hen van grote meerwaarde zijn.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30