19 juni 2019 om 12:10
< 1 min lezen

Vrijwilligerswerk doen na diagnose dementie zeer zinvol

Mensen die net te horen hebben gekregen dat zij dementie hebben, kunnen er gebaat bij zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen. Onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC laat dat blijken. Vrijwilligerswerk is vaak in de buitenlucht en werk met de handen, wat een positief effect kan hebben voor de patiënt. Ook mantelzorgers worden zo even minder belast. Dit meldt NOS.

Het programma heet DemenTalent, wat mensen met dementie koppelt aan passend vrijwilligerswerk. Daarbij wordt gekeken naar hun eigen talenten en hoe zij dit goed kunnen benutten. De organisatie van vrijwilligerswerk wordt geregeld door één van de 163 ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun naasten.

Naast het vrijwilligerswerk voor de patiënt zelf, is er ook aandacht voor de mantelzorgers. Zij krijgen telefonische coaching of kunnen een cursus volgen op het internet. Zo kunnen zij de gevolgen van dementie beter begrijpen voor zowel de persoon met dementie als voor zichzelf als mantelzorger.

Interesse vanuit het buitenland

Omdat het programma zo effectief is, wordt uit het buitenland gevraagd naar de methode. Er komt interesse uit onder andere Engeland, Australië, Italië en Polen. Die buitenlandse interesse is volgens professor Rose-Marie Dröes niet gek. Haar onderzoek betekent op praktisch gebied veel voor de betrokkkenen. “Voor mensen met dementie en hun naasten is het cruciaal dat ze direct begeleiding krijgen, zodat ze niet in een zwart gal vallen en leren om goed met de ziekte om te gaan”, aldus Dröes. De coaching in combinatie met vrijwilligerswerk lijkt goed aan te slaan onder de deelnemers van het programma.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Vandaag om 11:41
    • GGZ

    Vigo Groep in 2024: dit gebeurde er allemaal

    Vandaag om 11:00