14 juni 2019 om 10:33
< 1 min lezen

Duitse reuzenteek ook gevaarlijk voor inwoners grensgebied Venlo

In het grensgebied van Duitsland en Venlo zijn een aantal hyalomma-teken aangetroffen die zeer gevaarlijk kunnen zijn. De reuzenteek is maar liefst drie keer zo groot als de reguliere variant en het kan mensen op een afstand van 10 meter ruiken en volgen. De teek kan, net als kleinere varianten, tal van ziekten overdragen. Wat echter het meest schokkend is, is dat de aangetroffen dieren de winter in Duitsland hebben overleefd en dus al veel eerder in het seizoen actief zijn. Dit meldt RTL Nieuws.

Het feit dat de dieren de winter in Duitsland hebben overleefd, zou kunnen aantonen dat de dieren het hele jaar actief zijn. Nu letten mensen voornamelijk op teken wanneer het seizoen daarvoor aanbreekt. De dieren komen met trekvogels mee vanuit Afrika en Azië. Door hun vliegroute zijn de dieren in veel Zuid-Europese landen al aanwezig. Dat hyalomma-teken nu ook net over de grens bij Venlo zijn aangetroffen, laat alarmbellen rinkelen.

“De ontwikkelingen in Duitsland laten zien dat het niet onwaarschijnlijk is dat we deze teek ook hier krijgen”, aldus bioloog van de universiteit van Wageningen Arnold van Vliet. Normaal sterven de teken zodra de koude winter start in Europa, maar door de klimaatveranderingen zijn deze winters een stuk zachter tegenwoordig.

Levensbedreigende ziekte

De hyalomma-teek kan onder andere het virus van Krim-Congo-koorts overdragen. Dit kan leiden tot leverschade en zwellingen en bloedingen in andere weefsels. Het kan dodelijk zijn in sommige gevallen. Daarnaast kan de teek nog veel meer andere ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme.

Lichaam controleren

Aangeraden wordt om altijd het lichaam, hoofdhuid en tussen het haar te controleren wanneer men buiten is geweest. Teken zoeken vaak een warme plek op het lichaam om zich vast te bijten. Denk bijvoorbeeld aan knieholtes, oksels en achter het oor.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Tuchtrecht voor sociaal werkers hervormd: leren staat centraal

    3 januari 2025 om 08:51
    • Jeugdzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19