3 mei 2019 om 12:24
2 minuten lezen

Spalkje aan oren van baby plaatsen voorkomt flaporen op latere leeftijd

Door bij pasgeboren baby’s een spalkje aan het oor te bevestigen, kunnen op latere leeftijd flaporen voorkomen worden. Dat blijkt uit onderzoek van Utrecht Universitair Medisch Centrum. Dit moet gebeuren voordat de baby zes weken oud is, omdat het kraakbeen dan nog zeer zacht en vormbaar is. Hoewel flaporen geen medische afwijking zijn, kan het kind er op latere leeftijd wel last van krijgen. Het kind kan bijvoorbeeld gepest worden. Dit meldt RTL Nieuws.

Dat flaporen te corrigeren zijn, is niet nieuw. Het gebeurt al jaren en Japanse plastische chirurgen gebruiken daar al langer spalkjes hiervoor. Nieuw is dat het onderzoek van Utrecht UMC heeft aangetoond dat dit het beste kan in de eerste zes weken na de geboorte. De oren zijn dan nog zeer zacht en zijn daarom makkelijker van vorm te veranderen.

Spalk met tape aan het oor

Als vuistregel wordt genomen dat het oor even lang gespalkt moet worden als dat de baby oud is. Een baby van twee weken, zou daarom twee weken lang een oorspalk moeten dragen. Dit is een dun stukje plastic dat in de juiste vorm gevormd is. Deze wordt met tape aan het oor van de baby bevestigd. Baby’s van zes weken en ouder bleken minder goede resultaten te behalen met de spalk. Dit zou te maken hebben met het feit dat het kraakbeen in de oren dan al stugger wordt en moeilijker te vormen is.

Ethische vragen

Hoewel flaporen geen medische afwijking zijn, kunnen ouders er toch voor kiezen om de oren te laten spalken. In Utrecht UMC is dit geen standaard behandeling, maar in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort bijvoorbeeld wel. Toch wekt het enkele ethische vragen op. Het kind is zelf te jong om te besluiten of het zijn of haar oren wil laten corrigeren. Daarnaast is er enkele haast geboden met het uitvoeren van de behandeling. “Wil je ouders in een vroeg stadium actief wijzen op een niet-medische afwijking van hun pasgeboren kind?”, aldus Marieke van Wijk, plastisch chirurg in het Utrecht UMC.

Op de website van het Utrecht UMC noemt Van Wijk de behandeling overigens wel verantwoord. Het is een niet-chirurgische ingreep en het risico is vergelijkbaar of kleiner dan bij andere gangbare behandelingen bij kinderen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Twaalf jaar cel voor vader die baby Dishaïro doodde

    Vandaag om 13:10
    • Kraamzorg

    Groente en fruit voor kant-en-klare babyvoeding veiliger? Zo zit dat

    Vandaag om 10:26