7 maart 2019 om 12:32
< 1 min lezen

Stamceltransplantatie geneest twee patiënten van hiv-virus

Een Brit en een Duitser zijn onder leiding van een onderzoeksteam uit Utrecht genezen van hiv en bloedkanker. Twaalf jaar geleden werd de eerste hiv-patiënt al genezen en nu blijkt dat de behandeling daadwerkelijk herhaald kan worden met positief effect. Een stamceltransplantatie heeft er toe geleid dat het virus niet langer kan woekeren in het lichaam van de twee patiënten. Dit meldt NOS.

Volgens arts-viroloog Anne Wensing van UMC Utrecht dacht niemand dat het mogelijk was om de resultaten van een behandeling twaalf jaar geleden te herhalen. Dat is nu toch gelukt, wat de toekomst voor hiv-patiënten een stuk positiever kan maken. Voor de behandeling wordt een stamceltransplantatie ingezet met stamcellen van een groep specifieke donoren. Belangrijk is dat een donor afweercellen heeft met een specifiek genetisch defect. Door deze cellen te transplanteren in het lichaam van een patiënt met zowel hiv als bloedkanker, zorgt dit defect er voor dat hiv niet kan binnendringen in de cellen.

Immuunsysteem gaat plat

Belangrijk is dat de hiv-patiënten ook bloedkanker hebben. De deelnemers aan het onderzoek waren zo ziek, dat zij een stamceltransplantatie moesten ondergaan. Hierbij wordt het hele immuunsysteem van de patiënt platgelegd. Hierdoor is het een goed moment om speciale stamcellen te transplanteren die hiv geen kans geeft om binnen de dringen in de nieuwe cellen.

Toekomst is positief

Hoewel de behandeling nu slechts voor een kleine groep patiënten geschikt is, zijn de onderzoekers positief over de ontwikkelingen. “Het succes bij deze twee patiënten leert ons veel over het onderliggende mechanisme van een mogelijke genezing”, licht moleculair bioloog Monique Nijhuis toe. Beide vrouwen willen benadrukken dat het woord genezing misschien wat te rooskleurig is. Ondanks 24 grondige testen is het hiv-virus niet aangetroffen in de Britse en Duitse patiënten. Het gevaar van hiv is echter dat het virus zich kan verstoppen en na enige tijd weer actief kan worden. Echter zouden de nieuwe cellen er voor kunnen zorgen dat hiv zich alsnog niet kan vermenigvuldigen.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Nummer 1 plek voor Longeneeslijk van Eva Hermans-Kroot in Beststeller 60

    Vandaag om 08:35
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09