25 februari 2019 om 12:51
< 1 min lezen

Financiering van vervolgonderzoek naar ontwikkeling van embryo’s

Met een schenking van bijna 2,7 miljoen euro van Stichting de Weijerhorst aan het Maastricht UMC+ wordt nieuw onderzoek gefinancierd naar de nog vrijwel onbekende kernprocessen tussen (stam)cellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder. Het research-programma wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht. Dit meldt Maastricht UMC+. 

Het onderzoek is een vervolg op de grote wereldprimeur van 2018 toen MERLN aan de wieg stond van de eerste vroege (synthetische) embryo’s die, gevormd in het lab, natuurlijke embryo’s zo dicht benaderden dat ze innestelden en een zwangerschap bij muizen veroorzaakten. Het nieuwe onderzoek richt zich nu op het doorgronden en uitvoeren van de (groei)factoren die ervoor zorgen dat het synthetische embryo op de juiste manier groeit.

Onderzoek naar duurzame innesteling

Het nieuwe onderzoek zoekt naar verbetering van de eigenschappen van het vroege synthetische (lab-)embryo en naar de toediening van de juiste groeifactoren die ervoor zorgen dat het zich goed innestelt. Dit vergt veel onderzoek waarbij het voordeel is dat stamcellijnen in het lab eindeloos kunnen worden opgewekt en grote aantallen vroege embryo’s gecontroleerd kunnen worden zonder dat er dieren aan te pas hoeven te komen. In- en externe deskundigen zullen er daarnaast op toezien dat de ethische randvoorwaarden van het project te allen tijde zijn gewaarborgd.

Medische en zakelijke mogelijkheden

Professor Van Blitterswijk denkt dat het onderzoek op redelijke termijn al betekenis kan hebben voor fertiliteitsvraagstukken en dat bovendien Limburg ook zakelijk zal profiteren van deze nieuwe opbouw van kennis: “Hoe meer we weten van de ontwikkeling van een embryo in de baarmoeder, hoe beter we kunnen helpen bij vruchtbaarheidskwesties. Medisch betekent dit dat je bevruchting er effectiever mee kunt helpen stimuleren of aan de andere kant juist kunt voorkomen, met wellicht nieuwe veilige anticonceptiemethoden. Daarnaast zie ik mogelijkheden om op grote schaal medicijnen te testen zonder dierproeven, want we werken immers louter op basis van stamcellijnen in het lab.” 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30