Krijg je hulp voor burn-out en ivf-behandelingen vergoed?
In het basis- of aanvullende pakket van de zorgverzekering zit aardig wat zorg dat vergoed wordt. Ieder jaar komen er behandelingen bij en gaan er ook weer behandelingen uit de pakketten. Maar hoe zit dat eigenlijk met de behandeling van een burn-out en ivf-behandelingen bij onvruchtbaarheid?
Burn-out
De behandeling van een burn-out wordt vooralsnog niet vergoed vanuit het basispakket omdat een burn-out wordt gezien als een beroepsziekte. Er zijn aanvullende verzekeringen van waaruit behandelingen voor overspannenheid of een burn-out vergoed worden. Vanaf volgend jaar zijn bijvoorbeeld mindfulness-trainingen bij beginnende klachten gedekt vanuit alle aanvullende pakketten van VGZ.
Hulp bij een burn-out wordt wel gedekt vanuit het basispakket, als de beroepsziekte te maken heeft met andere psychische klachten.
Ivf-behandeling
Een in-vitrofertilisatie (ivf) een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Voor wie niet zwanger kan raken, kan een ivf-behandeling uitkomst bieden. Een ivf-behandeling wordt alleen toegezegd op basis van medische indicatie. Daarbij wordt gekeken naar onder meer iemands leeftijd en hoe lang een stel al probeert om zwanger te worden. De meeste klinieken weigeren vrouwen van 44 jaar en ouder.
De meeste verzekeraars vergoeden de eerste drie behandelingen. Dit verschilt echter per verzekeraar en verzekering.
Invriezen van eicellen wordt alleen vergoed als hier een medische reden voor is. Invriezen van eieren om sociale redenen vergoeden verzekeraars niet.
Door: Redactie Nationale Zorggids