18 oktober 2018 om 10:46
< 1 min lezen

‘Laat mensen zelf betalen voor nieuwe medische technologie’

Sta toe dat mensen zelf betalen voor nieuwe zorgbehandelingen die nog niet worden vergoed. Dit vermindert weliswaar de gelijke toegang tot zorg, omdat niet iedereen daarvoor de middelen heeft, maar het bevordert wel vrije keuze en transparantie. Dat stelt promovendus Piet Calcoen van Erasmus School of Health Policy & Management onder andere in zijn proefschrift. Dit meldt Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nieuwe gezondheidstechnologie die nog niet wordt vergoed door de ziektekostenverzekering is alleen toegankelijk voor patiënten die in staat en bereid zijn om deze uit eigen zak (‘out-of-pocket’) te betalen. In België zijn dergelijke ‘out-of-pocket’ betalingen aanvaard en een wijdverspreide praktijk, in Nederland niet.

Toegang tot zorg

Piet Calcoen stelt dat het toelaten van ‘out-of-pocket’ betalingen voor nieuwe gezondheidstechnologie gevolgen heeft voor de patiënt. Het leidt tot een grotere toegankelijkheid van nieuwe technologie voor hen die het kunnen en willen betalen. Maar tegelijkertijd heeft het daardoor een negatief effect op de gelijke toegang tot zorg. De ESHPM-promovendus pleit ervoor dat private toegang tot nieuwe gezondheidstechnologie niet onmogelijk gemaakt mag worden. Het toelaten van zelf betalen voor nieuwe technologie bevordert vrije keuze en transparantie, aldus Calcoen.

Zo zijn in Belgische ziekenhuizen lijsten beschikbaar van medische goederen en diensten die niet worden vergoed door de basisverzekering. Deze zijn alleen beschikbaar indien ze volledig door de patiënt zelf of diens aanvullende hospitalisatieverzekering worden betaald, bijvoorbeeld bepaalde labtesten of een nieuw type heupprothese.

Naar België voor NIPT

Een ander voorbeeld is de niet-invasieve prenatale test (NIPT), die het risico op het syndroom van Down opspoort in het bloed van zwangere vrouwen. Tot en met maart 2017 was deze test in Nederland alleen beschikbaar in geval van een verhoogd risico. Het gevolg was dat heel veel zwangere vrouwen de NIPT lieten uitvoeren in België. Daar werd de NIPT niet vergoed door de basisverzekering, maar was wel vrij toegankelijk – mits zelf betaald. Nu kunnen alle vrouwen in Nederland kiezen om de test te laten uitvoeren, daarvoor is geen medische noodzaak meer nodig.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Kraamzorg

    Alrijne neemt nieuwe buidelstoelen voor premature baby’s in ontvangst

    24 december 2024 om 08:25
    • Kraamzorg

    Abortuspil vanaf 2025 beschikbaar bij de huisarts: dit is wat je moet weten

    23 december 2024 om 08:30