‘Toegang tot gespecialiseerde ggz in Nederland goed geregeld’
In verhouding met dertien andere westerse landen doet Nederland het goed wat betreft toegang tot gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz). Nederland staat op de derde plek, na de Verenigde Staten en Zweden. Dit blijkt uit een internationale vergelijking van het International Initiative for Mental Health Leadership (IIMHL). Wel zou in Nederland meer gedaan kunnen worden om de wachttijden aan te pakken. Dit meldt Zorgvisie.
Het onderzoek vergelijkt gespecialiseerde ggz in Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië, België, Canada, Tsjechië, Engeland, Ierland, Schotland, Zweden, Zwitserland, Verenigde Staten en Wales. Hieruit bleek dat inwoners van Schotland en Ierland het moeilijkste toegang tot deze vorm van ggz hebben. Ook is gekeken naar het aantal gedwongen opnames in de landen. In Australië ligt het aantal zeer hoog, Nederland valt ongeveer in het midden van de lijst. In Nederland lag het aantal gedwongen opnames in 2017 op 17.746, tien jaar geleden was dat slechts 9.703.
Dat Nederland het gemiddeld genomen goed doet, zou niet betekenen dat er geen verbeteringen hoeven plaats te vinden. Zo zijn de wachttijden in ons land nog altijd lang en kan het een hele tijd duren voordat iemand ook daadwerkelijk de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Ook kampt de sector met een personeelstekort en kiezen steeds meer zorgmedewerkers er voor om zich als zelfstandige in te laten huren. Dit leidt tot een stijging van de kosten binnen de ggz.
Door: Redactie Nationale Zorggids