19 september 2018 om 14:00
< 1 min lezen

Cyberchondrie: de moderne versie van hypochondrie

Zoekmachines als Google worden steeds meer door mensen gebruikt om te achterhalen waar hun lichamelijke klachten vandaan komen. Cyberchondrie is de moderne variant van de angststoornis hypochondrie. Mensen met cyberchondrie denken dat ze ziek zijn en zoeken online naar het antwoord. Zodra ze denken het juiste antwoord te hebben gevonden, neemt de stress alleen maar toe en wordt meer naar de gevonden (vaak ernstige) ziekte gezocht. Dat meldt RTL Nieuws. 

Fam te Poel werkt bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en promoveerde deze week op cyberchondrie. 36 procent van de vijfduizend door haar ondervraagde mensen heeft onlangs op het internet gezocht naar een vermeende aandoening of ziekte. Waar ze tijdens haar onderzoek niet is achtergekomen, is of het aantal cyberchonders de afgelopen jaren is gestegen.

“Niet alle huisartsen zijn altijd beschikbaar en informatie wordt steeds toegankelijker. Hoe angstiger mensen zijn, hoe sneller ze bevestiging zoeken dat ze ernstig ziek zijn. De informatie waaruit blijkt dat het allemaal wel mee kan vallen, negeren ze dan”, legt Te Poel uit. Voor de meeste mensen is het ook geen probleem om een kleine zoektocht te doen naar simpele vragen over het lichaam. Zolang ze maar weten waarnaar ze zoeken en niet expres op ernstige ziektes klikken.

Huisartsen bevelen hiervoor enkele betrouwbare websites aan, waaronder Thuisarts.nl, Huidziekten.org, Huidinfo.nl, rivm.nl en de app ‘Moet ik naar de dokter?’. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • GGZ

    Meeste overlastmeldingen politie gingen over verward gedrag

    Vandaag om 11:51
    • GGZ

    Patiënt Fivoor laat in brief weten met inwoners Den Dolder mee te leven

    Vandaag om 09:18