17 september 2018 om 13:39
< 1 min lezen

‘Helft Nederlandse jongeren soms eenzaam’

Hoewel ze voortdurend omringd zijn door leeftijdsgenoten, behoren jongeren tot de eenzaamste groepen in de samenleving, blijkt uit een peiling van onderzoeksprogramma Brandpunt+ (KRO-NCRV).

Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde jongeren tussen de zestien en twintig geeft aan zich soms of vaak eenzaam te voelen. Bij meisjes is dat zelfs 60 procent. Volgens de onderzoekers gaat het om een onderschat probleem, met ernstige gevolgen zoals depressies, slaapproblemen, suïcidale gedachten, angstgevoelens en verslaving.

De oorzaken van eenzaamheid onder jongeren lopen uiteen. Sommige eenzame jongeren zijn sociaal onhandig, maar anderen zijn vooral slachtoffer van een negatieve blik op zichzelf en op de wereld. Ook jongeren met vrienden kunnen eenzaam zijn.

Praten

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren niet over hun eenzaamheid durven te praten met leeftijdsgenoten. Ze denken vaak dat alleen zijzelf met dit probleem kampen. Volgens de onderzoekers richt de Nederlandse overheid zich alleen op ouderen die eenzaam zijn.

De enquête werd gehouden onder een representatieve groep van ruim achthonderd jongeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van jeugdzorg
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34