13 juli 2018 om 11:00
< 1 min lezen

Werkbedrijven kosten gemeenten in 2018 bijna 190 miljoen euro

Nederlandse gemeenten moeten er rekening mee houden dat zij dit jaar gezamenlijk zo’n 190 miljoen euro moeten bijleggen voor sociale werkbedrijven waar mensen met een beperking beschut kunnen werken. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarschuwt daarvoor in een brief aan de Tweede Kamer. De extra kosten zijn het resultaat van een lagere rijksbijdrage en hogere loonkosten, waardoor gemeenten nu zelf het geld bij elkaar moeten krijgen. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

In 2015 is de sociale werkplaats op slot gezet door toenmalig staatssecretaris Klijnsma. Hierdoor kan niemand meer instromen in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), maar blijven de huidige werknemers wel onder de wet vallen. Hun loon ligt hoger dan dat van andere werknemers in de Participatiewet, waardoor er ook meer geld neergelegd moet worden om de lonen te betalen. Na 2020 wordt verwacht dat de loonkosten omlaag gaan, door een grote uitstroom van Wsw’ers.

De rijksbijdrage is juist gedaald, omdat de werkbedrijven efficiënter zijn gaan werken in 2015 en 2016. Dit was het gevolg van een efficiencykorting die Klijnsma invoerde. Hierdoor wordt 3.000 euro per Wsw’er bezuinigd. Door alle bezuinigen krijgen gemeenten het zwaar om het nodige geld bij elkaar te krijgen. Van Ark stelt dat gemeenten dit kunnen betalen uit het Gemeentefonds dat in de afgelopen jaar gegroeid is, maar vermoedelijk is dat niet voldoende.

Gemeenten kunnen gat niet oplossen

“Maar daar kun je niet alle problemen van jeugdzorg, Wsw en bijstand uit betalen”, zegt Cedris-directeur Jan-Jaap de Haan. “Met een groep die kleiner en ouder wordt, kun je niet steeds meer productie draaien.” Ook FNV Overheid ziet niet veel goeds in de huidige plannen. “Het kabinet gokt erop dat gemeenten alle bezuinigingen oplossen, maar dat kunnen ze helemaal niet”, aldus FNV-bestuurder Peter Wiechmann. “Sommige zullen daar misschien toe bereid zijn, vele niet.” Volgens De Haan en FVN Overheid is het stoppen van de bezuinigingen en nieuwe instroom in de Wsw een manier om de werkbedrijven weer op peil te krijgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39