Kwaliteitsplan voor zorg in verpleeghuizen
De Kamer debatteert met minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over verpleeghuizen. Verbetering van de kwaliteit staat daarbij centraal. Dat meldt de Tweede Kamer.
De minister is gekomen met het plan Thuis in het Verpleeghuis om de verpleeghuiszorg te verbeteren. De vrijblijvendheid is er wat hem betreft af: het moet merkbaar, meetbaar en voelbaar beter. Er is extra geld voor kwaliteitsverbetering beschikbaar, vooral bestemd voor nieuw personeel. De Kamer bespreekt het kwaliteitsplan, het personeel en de tarieven.
Kwaliteitsplan
Als kern van de kwaliteitsverbeteringsslag wil minister De Jonge een kwaliteitsplan per instelling met daarin een verbeterparagraaf per locatie, inclusief de daarbij behorende afspraken en verantwoording. Het mag niet bij woorden blijven, waarschuwt Kerstens (PvdA) alvast.
Voorkom vrijblijvendheid bij de kwaliteitsverbetering in de verpleeghuissector, zegt Hermans (VVD). Ze pleit voor belonen als het goed gaat en ingrijpen in besturen als het niet voldoende is.
Van der Staaij (SGP) vraagt om flexibiliteit bij de inzet van het extra kwaliteitsgeld, bijvoorbeeld ook voor huisvesting. Dat kan, antwoordt De Jonge, maar het extra geld is vooral bedoeld voor meer mensen. Slootweg (CDA) benadrukt dat meer mensen nodig zijn voor meer zorg en aandacht voor verpleeghuisbewoners.
Een zinvolle dagbesteding is minstens zo belangrijk als zorg, zegt Sazias (50PLUS). Hijink (SP) pleit voor zorgbuurthuizen als alternatief voor de eerder gesloten verzorgingshuizen. Hij zegt daarvoor met een plan te zullen komen.
Personeel
Er zijn de komende jaren 70.000 mensen nodig in de verpleeghuizen. En dat in een krappe arbeidsmarkt, waarin ook nog wordt geconcurreerd met wijkverpleging en ziekenhuizen. Buikpijn daarover wordt omgezet in actie, meldt De Jonge. Op regionaal niveau wordt volop ingezet op werving van bijvoorbeeld schoolverlaters, zijinstromers en herintreders.
Verschillende Kamerleden doen suggesties.
- Hermans (VVD): werk door innovatie arbeidsbesparend en kwaliteitsverhogend
- Ellemeet (GroenLinks): zet verpleeghuispersoneel bijvoorbeeld ook in de wijk in
- Sazias (50PLUS): benut stageplaatsen
- Kerstens (PvdA): verbeter het imago door goede voorbeelden te verspreiden en misstanden zichtbaar de kop in te drukken
- Slootweg (CDA): laat in de zomervakantie ook studenten in de verpleeghuiszorg werken
Tarieven
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geconcludeerd dat de tarieven in de verpleeghuiszorg niet kostendekkend zijn en pleit ervoor om ze wél kostendekkend te maken.
Moeten verpleeghuizen het tekort dan opvullen met geld dat eigenlijk is bedoeld voor meer personeel en innovatie, vragen verschillende Kamerleden zich af. Zo worden die posten “leeggegeten”, vindt Hijink (SP). Ellemeet (GroenLinks) wil dat eerst die goede financiële basis van kostendekkendheid wordt gecreëerd: niet sexy, maar zo belangrijk.
De Jonge wil de huidige tarieven nog even handhaven “voor rust en stabiliteit op het financiële front”. Hij wijst onder meer op de kwaliteitsbudgetten voor verpleeghuizen die nu aanvullend beschikbaar zijn gekomen, boven op de basistarieven.
De Kamer stemt op 3 juli over de ingediende moties.