19 juni 2018 om 11:48
< 1 min lezen

73.000 zwangere vrouwen deden afgelopen jaar NIPT

Sinds 1 april 2017 kunnen alle zwangere vrouwen die Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten doen. Eén jaar na de invoering heeft zo’n 42 procent van de zwangere vrouwen de test gedaan om eventuele afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Bij 0,3 procent vond men een aanwijzing voor het syndroom van Down. En in 0,1 procent van de gevallen zijn aanwijzingen gevonden voor het edwardssyndroom en 0,1 procent voor het patausyndroom. De Nederlandse test blijkt bovendien nauwkeuriger dan voorheen werd aangenomen. Dat meldt NIPT Consortium. 

In totaal lieten ongeveer 73.000 vrouwen de NIPT uitvoeren. Voorheen kwamen vrouwen met name langs voor een combinatietest (34 procent), maar de afgelopen tijd deed slechts 3 procent dit. Vrouwen met een verhoogd risico op één van de syndromen lieten ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie doen, omdat de NIPT afwijkende resultaten kan geven. Toch blijkt volgens het NIPT Consortium dat de NIPT vaker klopt dan verwacht.

78 procent van de vrouwen die voor de NIPT koos, liet zich ook testen op nevenbevindingen. Dat zijn zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het ongeboren kind, of afwijkingen van de moederkoek. Bij 0,4 procent van de vrouwen kwam daaruit iets naar voren. Ook zij moesten vervolgens een vlokkentest of vruchtwaterpunctie ondergaan om de afwijking te verifiëren.

Acht academische ziekenhuizen voeren sinds 1 april 2017 de NIPT uit. Vrouwen die zich hiervoor aanmelden betalen er 175 euro voor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10
    • Gehandicaptenzorg

    Zorginstelling ’s Heeren Loo stuurt cliënt weg die er al bijna zijn hele leven woont

    20 december 2024 om 11:39