‘Keuzevrijheid in gevaar door slechte vergoeding niet-gecontracteerde zorg’
Volgens Stichting Zorghuis, een onafhankelijke stichting die zorgverzekeraars aanspreekt op de vrije artsenkeuze, vergoeden zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg lang niet zo vaak als ze zeggen. Niet-gecontracteerde zorg wordt gemiddeld voor 75 procent vergoed, zeggen zorgverzekeraars, maar dit blijkt in de praktijk vaak stukken minder te zijn, zegt Stichting Zorghuis. Dat meldt Algemeen Dagblad.
Met name in de geestelijke gezondheidszorg, fysiotherapie en logopedie vergoeden verzekeraars aanzienlijk minder dan de gemiddelde 75 procent. “Dan kan het om duizenden euro’s minder vergoeding gaan dan waar mensen op rekenen”, zegt Ronald van Oosterhout van Zorghuis. De Stichting heeft het probleem bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neergelegd die hier nu onderzoek naar gaat doen.
CZ meent dat de Stichting in zijn berekening een extra vergoeding meerekent die er helemaal niet hoort. Zilveren Kruis geeft wel toe dat de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg worden uitgekeerd op basis van het laagste gecontracteerde tarief, maar zorgverleners die betere zorg leveren krijgen ook meer geld. Volgens Zilveren Kruis heeft dat niets met het tarief te maken, maar de controle op niet-gecontracteerde zorgverleners. Die is er namelijk niet en daarom weet de verzekeraar niet of deze zorgverlener wel voldoet aan de eisen waaraan gecontracteerde zorgverleners wel doen.
“Wij vergoeden zelfs meer dan het gemiddelde tarief aan zorgaanbieders waarmee wij geen contract hebben. Zorghuis berekent het gemiddelde tarief verkeerd”, verweert VGZ zich.
Toch merken ook zorgverleners dat verzekeraars niet transparant zijn als het gaat om de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Zij weten vaak niet op welk tarief de vergoeding van 75 procent is gebaseerd en vrezen dat het enkel en alleen om kostenbeheersing gaat. Judith Veenendaal, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, zegt dat ook te zien in de omzetplafonds voor vrijgevestigden. Veenendaal denkt dat patiënten hierdoor sneller geneigd zijn om naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaan omdat ze er daar zeker van kunnen zijn dat ze niets zelf hoeven te betalen. Dit betekent wel dat de keuzevrijheid van de patiënt wordt beperkt en dat is niet toegestaan.
Door: Redactie Nationale Zorggids