6 februari 2018 om 10:07
< 1 min lezen

Midden-Delfland onderdeel van eerste dementievriendelijke regio

De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland werken samen op het gebied van zorg en ondersteuning. Met zorgverzekeraar DSW hebben de vier gemeenten een samenwerkingsovereenkomst. Voor hun gezamenlijke inspanningen op het beleid voor mensen met dementie, hebben de partners het vignet Dementievriendelijke regio gekregen. Daarmee zijn ze de eerste regio in Nederland die dit predicaat mogen voeren. Op 1 februari namen de wethouders Zorg van de vier gemeenten en de directeur van DSW een certificaat met de bijbehorende vlag in ontvangst van de organisatie Samen Dementievriendelijk. Dit meldt Gemeente Midden-Delfland.

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Zo’n stijging is ook te verwachten in Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland. In 2017 spraken de bestuurders de ambitie uit om als regio dementievriendelijk te worden. Dat betekent dat ze bij het maken van beleid en in de uitvoering daarvan rekening houden met inwoners met dementie. Daarnaast willen ze de bewustwording en de kennis over dementie onder inwoners vergroten.

De toekenning van het predicaat is ook een opsteker voor de zorgpartners. Zij bieden mensen met dementie en hun mantelzorgers veel ondersteunende voorzieningen en activiteiten aan. Denk aan de Alzheimercafés en de ontmoetingscentra, maar ook aan individuele begeleiding en dagbesteding vanuit de zorginstellingen, mantelzorgondersteuning vanuit de welzijnsorganisaties en respijtzorg bij Strandgoed Ter Heijde, waar inwoners met dementie met of zonder hun mantelzorger tijdelijk een paar dagen kunnen verblijven. Er zijn nog meer zorgaanbieders die hebben geholpen bij het behalen van het predicaat.

Met de uitreiking van het vignet erkent de organisatie Samen Dementievriendelijk dat de vier gemeenten, DSW en alle andere betrokkenen in de regio goed bezig zijn op het gebied van dementievriendelijkheid. Het uiteindelijk doel is om het taboe op dementie in deze regio helemaal te laten verdwijnen, zodat er een gemeenschap ontstaan waarin iedereen dementie accepteert.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd in verpleeghuis van Cordaan

    24 december 2024 om 12:55
    • Ouderenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10