Koolmonoxidevergiftiging moet vaker door huisarts opgemerkt worden
Nog steeds is er niet voldoende aandacht voor koolmonoxidevergiftiging en de symptomen die hierbij horen. Huisartsen zouden deze symptomen vaker moeten herkennen en direct actie ondernemen. Op dit moment heerst er een griepgolf, waardoor huisartsen de klachten kunnen verwarren met griep. Deze lijken namelijk op elkaar, maar koolmonoxidevergiftiging is zeer gevaarlijk en kan tot de dood leiden. Dit meldt Telegraaf.
In het verleden is het voorkomen dat mensen met hun klachten naar de huisarts gingen, maar deze weer naar huis werden gestuurd omdat werd gedacht aan griep. Echter kunnen de klachten thuis, waar de cv-ketel zich bevindt, verergeren en zelfs tot de dood leiden. Op de Eerste Hulp komen regelmatig patiënten binnen bij wie niet tijdig is gedacht aan koolmonoxidevergiftiging. Patiënten kampen onder andere met hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en een versnelde hartslag.
Omdat er ieder jaar nog steeds doden vallen door deze vorm van vergiftiging, zijn Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart. Zowel medici als de gewone mens herkennen de symptomen nog niet voldoende. “Om van alle ellende af te zijn moet je gewoon een koolmonoxidemelder aanschaffen, die je alarmeert als het fout gaat”, stelt René Stumpel, forensisch arts en directeur Publieke Gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek. “Koolmonoxide kun je zelf namelijk niet ruiken of zien.”
Door: Redactie Nationale Zorggids