Lidmaatschap V&VN opgezegd door thuiszorgorganisatie Buurtzorg
Het collectieve lidmaatschap dat thuiszorgorganisatie Buurtzorg al jaren heeft met beroepsvereniging V&VN, is in 2018 opgezegd. Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, stelt dat er al enkele jaren te weinig wordt geboden voor het geld dat voor het lidmaatschap betaald wordt. De beroepsorganisatie zegt juist veel te doen voor de wijkverpleging, zoals het sturen van een brandbrief aan de Tweede Kamer over de problematiek in de sector. Dit meldt Zorgvisie.|
Het collectieve lidmaatschap heeft miljoenen gekost, maar volgens De Blok is daar niet voldoende profijt uit voortgekomen. “Al jaren vinden we dat V&VN in een aantal opzichten onvoldoende bijdraagt aan de ondersteuning van de wijkverpleging”, aldus De Blok, tevens directeur van Buurtzorg. Zo zou het Kwaliteitsregister V&V te weinig mogelijkheden bieden om de wijkverpleegkundigen te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.
Nu het lidmaatschap per 1 januari 2018 is opgezegd, wordt gekeken naar andere mogelijkheden binnen Buurtzorg. Omdat er een aantal specialisten in dienst zijn, zullen deze via (digitale) klinische lessen het personeel kunnen scholen in hun specialisme. Het gaat dan onder andere om wondzorg, ALS en verwardheid. Door zelf een eigen kenniscentrum op te zetten, denkt De Blok ook zonder lidmaatschap van V&VN te kunnen zorgen voor scholing en ondersteuning van het personeel.
Wie lid wil blijven van de beroepsvereniging, kan dat op eigen kosten doen en een aantal werknemers van Buurtzorg doen dit ook. De V&VN stelt zich zeker in te zetten voor de wijkverpleegkundige en de problemen die zij ervaren. Zo is er al gezorgd dat minister De Jonge van Volksgezondheid alle partijen van de Tweede Kamer in een spoedoverleg bij elkaar riep, na aanleiding van een brandbrief en actiedag van de beroepsvereniging. Ook worden regionale bijeenkomsten georganiseerd voor wijkverpleegkundigen.
Door: Redactie Nationale Zorggids