Ook scholieren ervaren stress
Niet alleen studenten, maar ook scholieren in het voorgezet onderwijs hebben te maken met behoorlijk wat studiestress. Nu de scholen weer zijn begonnen houden leerlingen zich dagelijks bezig met inspannen tijdens de les, huiswerk maken, sporten, afspreken met vrienden en het bijhouden van de sociale media. Veel jongeren vinden de werkdruk te hoog, zo blijkt uit een rapport van de Kinderombudsvrouw. Dat meldt RTL Nieuws.
In 2014 bleek uit onderzoek van EenVandaag al dat 60 procent van de scholieren stress ervaart door school. Volgens psycholoog Jean-Pierre van de Ven lijkt deze stress alleen maar toe te nemen, zo ervaart hij ook tijdens zijn werk bij MIND en Korrelatie organisaties. Een belangrijke oorzaak is volgens hem de enorme toegang tot informatie die jongeren tegenwoordig via hun telefoon hebben. Scholieren geven zelf ook aan dat zij last hebben van afleidingen zoals sociale media. Daardoor kunnen zij zich vaak niet goed concentreren.
Daarnaast speelt ook de druk om goede cijfers te halen mee, zegt socioloog Henk Becker. Scholen voor vervolgopleidingen willen graag zo hoog mogelijke cijfers zien. Dat zorgt voor behoorlijk wat stress bij leerlingen. Van de Ven voegt eraan toe dat die vervolgopleiding voor extra druk zorgt omdat jongeren zich ervan bewust zijn dat zo’n keuze toekomstbepalend is. Velen willen daarom op school zo goed mogelijk hun best doen, om op latere leeftijd een goede baan te hebben. Bovendien, zo stelt de psycholoog, nemen scholieren het druk doen over van hun ouders, die ook de hele dag steeds bezig zijn. Daardoor denken zij dat druk zijn er nu eenmaal bij hoort.
Sommige scholieren zeggen nauwelijks tijd te hebben voor leuke dingen of om met vrienden af te spreken. Lange schooldagen, veel huiswerk en het leren voor een proefwerk kosten veel energie. Doorleren tot 1 uur ‘s nachts behoort niet tot de uitzonderingen. Het gevolg daarvan is dat een leerling de volgende dag niet uitgerust de toets maakt en een slecht resultaat haalt. Dat komt het zelfvertrouwen van leerlingen niet ten goede, waardoor zij vaak nog harder hun best gaan doen. Dat zorgt weer voor extra stress, waardoor de negatieve cirkel zich herhaalt.
Eén van de scholieren hoopt dat zijn school als oplossing voor de afleiding bijvoorbeeld speciale concentratielessen organiseert. Ouders wordt geadviseerd niet constant te vragen naar het huiswerk van hun kind en hen juist ook aan te moedigen om met leeftijdsgenoten buiten te spelen. Ook zouden ouders zelf wat rustiger aan moeten doen om het goede voorbeeld te geven.
Door: Redactie Nationale Zorggids