Afleren gebruik van speen kan al vanaf negen maanden
Ouders kunnen al beginnen met het verminderen van het gebruik van een speen als hun baby negen maanden oud is. Vanaf die leeftijd heeft een kind geen zuigbehoefte meer en is er geen reden om de speen nog jaren te gebruiken. Langdurig gebruik van de speen kan leiden tot spraak- en gebitsproblemen en daarom raden experts aan om niet te lang te wachten met afleren van het gebruik. Dit meldt NRC.
Het gebruik van een speen kan in de eerste maanden een baby tegemoet komen in de zuigbehoefte. Het zou daarbij troost kunnen bieden, en dat is de reden dat veel kinderen op latere leeftijd nog altijd een speen gebruiken. “Tandartsen raden aan om voor de vierde verjaardag te stoppen met de speen, maar opvoedkundig vind ik dat heel laat”, zegt Frouke Sondeijker van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). “Hoe langer je gedrag in stand houdt, hoe lastiger het is om het af te leren.” Ze stelt dat ouders zich moeten afvragen wie troost geeft aan hun kind; zij of de speen.
Dat troosten zou volgens Sondeijker ook op andere manieren kunnen, die geen schade aan het gebit veroorzaken. Een extra boekje bij het voorlezen kan helpen, of de speen vervangen door een knuffeldier bij het slapen. Tandartsen zien dan ook het liefste dat tijdig wordt afgebouwd met de speen. Overigens hangt het van het type speen af wat de schade aan het gebit uiteindelijk is. De dental speen is nog de beste optie, met een platte en schuin aflopende vorm. De massieve speen en de kersenvorm richten de meeste schade aan. Een overbeet moet verholpen worden door de orthodontist en spraakproblemen worden vaak behandeld door logopedisten.
Ouders worden door Sondeijker aangeraden om het gebruik na ongeveer een jaar af te bouwen en te beperken tot slaapmomenten. Afleren kan bijvoorbeeld door samen afscheid te nemen van de speen en deze weg te gooien in de prullenbak. Ook gebruiken veel ouders smoesjes zoals de speen op kraamvisite aan een nieuwe baby geven of de speen ‘per ongeluk’ vergeten op vakantie.
Door: Redactie Nationale Zorggids